fallback
България се приближава към еврозоната, но тя все още е далеч от нас. Би следвало това да се случва на пазарен принцип, а не чрез държавна намеса. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria
 
Бившият вицепремер намира намесата на държавата в хазартния, банковия и други сектори за изненадваща. Той се аргументира с това, че ако досега е имало теории тя да се разпорежда при случаи на монополизация, то сега не е така.
 
Според Калфин влиянието на държавата - например чрез създаването на Държавна петролна компания и бензиностации, по-скоро ще внесе условия за намаляване на конкуренцията. Той смята, че това действие няма пазарно обяснение и създава усещане за преразпределение на бизнеса в нечий интерес. "Не е ясно какви ще са финансирането и разчетите", изтъкна бившият вицепремиер.
 
"Българска народна банка (БНБ) няма ангажимент към парите на данъкоплатците. Тя трябва да даде разрешение на всекиго, който иска да купи над 3% от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ)".
 
Ивайло Калфин смята, че чрез намесата в хазартния бизнес държавата се опитва да обясни на обществото защо не е потърсила средствата, които твърди, че са ѝ дължали. "По-големият проблем обаче е свързан с непридвидимостта в сектора", смята още той.
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 години

Мнението на Ивайло Калфин, който е оплетен в консултански бизнес с ченгета от ДС и номенклатурните кадри слабо ме интересува.

12

Анонимен

преди 3 години

Всичко е на пазарен принцип, а това че Калфин не е на пазара на политици си е само негов проблем.

11

Анонимен

преди 3 години

Видя се този пазарен принцип на еврозоната... Те ни налагат ограничения, ние им подаряваме пазара си... Такива като Калфин трябва да лежат до живот за вредите, които нанесоха на България.

fallback