Заради пандемията от COVID-19 световната икономика се намира в най-тежкия си колапс от 1870 г. Очакванията са тази година тя да се свие с 5,2%. 

Изследване показва, че у нас от 353 работодатели само 9% са готови и ще наемат нов персонал.
 
"През 2011 година започнахме да правим изследването, но това е най-песимистичната прогноза. Обичайно в последните години прогнозата е оптимистична, винаги се очаква да наемат нови и нови кадри, но сега заради коронакризата нещата не стоят по този начин", каза мениджърът "Продажби и бизнес развитие" в Manpower Мария Стоева в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Тя сподели, че преди половин година нещата са били много различни, защото кандидатите за работа са били силната ръка на пазара на труда.
 
"Те не достигаха в почти всички бизнес сектори, с много малко изключения. И в нискоквалифицирания персонал, и в специализираните позиции имаше недостиг на кадри, работодателите бяха готови да приемат всеки, който е готов да им предложи определени знания и умения", допълни Стоева.
 
Тя поясни, че Германия и Хърватска са единствените страни, които проучването обхваща и са с оптимистична прогноза за наемане през следващото тримесечие.
 
"В цяла Европа нещата стоят така. Работодателите си взеха уроци и сега са много внимателни, когато трябва да освобождават служители. Имаше и такива, които се погрижиха за служителите си, дори когато се налагаше да ги освобождават. Даваха ги на компании като нас, за да може да им намерим работа в определен сектор", каза още Мария Стоева.
 
Според нея сферите, които най-много пострадаха от кризата, са търговията и производствата в голямата си част. 
 
"Спрямо проучването ни, най-ниски са очакванията за наемане на хора в регион Бургас. Там са минус 20%. От тази криза произтичат и доста позитиви. Последните години пазарът на труда не беше никак балансиран. Работодатели бяха поставени в ситуация, в която нямат право кого да изберат да назначат, нямат право да изберат кого да запазят", коментира Стоева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase