fallback

Обсъжданата мярка за квоти за български стоки в магазините е проява на икономически популизъм, заяви Адриан Николов, икономист в ИПИ, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е явна проява на икономически популизъм. В контекста на кризи като тази това е често срещано явление. Мярката ще доведе до неприятни последици, тъй като българските земеделски производители на храни не са в състояние да отговаря на търсенето у нас", смята той.

Oще по темата
Прогнозата на Световната банка, че икономиката на България ще се свие с 3.7% през тази година, е доста адекватна. Но трябва да се има предвид, че тази прогноза е базирана на данни, които са били достъпни към 20-ти март. В рамките на тази бурно развиваща се ситуация, това на практика е антична история спрямо това, което знаем днес, заяви още Адриан Николов.

"В момента хоризонтът на икономическото планиране е много по-кратък. Ние трябва да знаем какви решения да взимаме през следващите седмици, а не да се опитваме да планираме до края на годината, тъй като има прекалено много неизвестни", посочи той.

По думите му в една толкова волатилно икономически ситуация подобни прогнози са с опознавателна цел.

"Няма как да предскажем какво ще се случи. Една мутация на вируса може да обърка всичките ни опити за планиране", смята Николов. Той коментира, че данните на пазара на труда са притеснителни, но са в рамките на очакваното.

"В сравнение с експлозията на пазара на труда в САЩ това, което виждаме у нас, е доста скромно като явление".

Според него схемата 60 на 40 е в правилната посока, но бе посрещната на нож от работодателите, което е малко необяснимо явление. "На този етап виждаме немалък брой регистрации по тази схема", допълни Николов.

Видео с целия разговор вижте тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Б&Б

преди 4 години

Не съм оптимист,че българските месни и млечни продукти, както и зеленчуци като домати и пипер ще конкурират вносните.Компотите, доматено пюре, лютеница, рибни и месни консерви, кексове,мед, кисело и прясно мляко и сега се продават.Но трайните салами, шунка, бекон,луканка и т.н. са скъпи и с невисоко качество.Търговските вериги отдавна са си настроили връзките с производителите, така че тази мярка на кабинета по-скоро е непремерена.

32

Цар

преди 4 години

В цял свят има първо , второ и трето качество. От нас потребителите зависи да направим първото , а не третото качество търсено. И не става въпрос за парични възможности защото мотото "Не съм толкова богат за да купувам евтино" важи с пълна сила тука. Купувам си почти само ФАНТАСТИЧНО наше производство .Може да го намерите навсякъде , част от магазините, част от фермерските пазари част докарано директно до вратата от малки еко ферми. Може би само Рокфорта и авокадото са изключение.

31

Анонимен

преди 4 години

Възрастни хора с по 40 години трудов стаж са с по 250 лева пенсия. -----Няма такива. С 40-годишен стаж под 500 лв пенсия НЯМА.

fallback