Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По линията на хранително банкиране в България сме обслужили храна на стойност над 670 000 лв. през 2019 г. Тази храна вече е много по-стойностна. Спрямо предходната година ръстът е 100 000 лв., каза Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка пред Bloomberg TV Bulgaria.

От една малка организация се превърнахме в сериозен партньор на индустрията за храна за 8 години, посочи тя.

"Хранителното банкиране е възможност всички излишъци от храна при фирмите от хранителната индустрия да се превърнат в много смислени и дългосрочни социални програми", обясни дейността на хранителната банка изпълнителният й директор.

В началото на февруари ще се проведе форум "Подай ръка на храната" и тя се надява на разговор как хранителното банкиране да стане по-ефективно. По думите й това не е евтина операция за бизнеса.

"Днес можем да получим, обработим и разпределим до 4.5 тона храна", посочи Миланова. Организацията се е насочила към 4 групи основни храни - мляко и млечни храни, плодове и зеленчуци, месо и хлебни изделия.

Млякото и млечните десерти са най-даряваните храни у нас, а най-малко са тези с дълъг срок на годност.

"Тенденцията при сродни организации в чужбина пък е за по-малко млечни продукти", каза още Миланова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase