Снимка: Pixabay

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 1,17 на сто, до 1,483 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Цената на оранжерийните домати тази седмица се задържа 2,20 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици се понижи с 1,8 на сто, до 2,80 лева за килограм.

Картофите поскъпват с 2,9 на сто и се продават по 0,72 лева за килограм. Цената на морковите пада с 5,6 на сто и се търгуват по 0,68 лева за килограм. Зелето поевтинява със 7,1 на сто и се продава по 0,52 лв./кг.

Ябълките поевтиняват с 6,3 на сто, до 1,05 лв./кг. Лимоните поскъпват с 0,9 процента и се продават по 2,16 лева за килограм. Бананите се търгуват по 2,22 лева за килограм. Портокалите вървят по 1,32 лева за килограм, а мандарините - по 1,52 лв./кг.

Кравето сирене поскъпва с 0,5 на сто и се търгува по 6,38 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 10,67 лв./кг.

Олиото поскъпва с 2,5 на сто и се продава по 2,04 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,22 лева.

Пилешкото замразено месо поскъпва с 0,5 на сто и се търгува по 4,06 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,26 лв./кг. Брашното, тип "500", се продава средно по 0,97 лв./кг. Цената на ориза се запазва - 1,97 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,19 лева за брой в края на седмицата.

 

Коментари Напиши коментар

11

Стар софиянец

преди 2 години

Краставици и домати от парниците се появяваха само в ПОКАЗНИЯТ МАГАЗИН ,до Дет Маг.В кварталният плод-зеленчук беше точно така ,както е написал Жо. Ако си представим че някой българин от тогава влезе в магазин като Кауфланд,Била или Метро на зеленчуковият /и не само/щанд,той щеше да получи апоплектичен удар......Това младото и не съвсем младото поколение няма как да го проумее и разбере..За това коментари на хора под 35 години са смешни и безмислени.

10

Жо

преди 2 години

До дядо ПенсПрез 50-те и 60-те години найлоновите торбички не съществуваха в комунистическа България.Те се появиха десетилетие по-късно, но в магазините не предлагаха туршия в найлонови торбички. Явно си роден по-късно.Аз съм роден 1950 г в София, на 100 метра от жълтите павета, които тогава достигаха до Орлов мост (ако си спомняш).За разлика от много "софиянци", аз познавам и съм посещавал всички градове, квартали, села, махали и вилни зони на Столичана община.

9

Анонимен

преди 2 години

Ама такива ли са ви цените това истинали е. И това са цени на едро, представям си какви са цените ви на дребно в магазините. А иначе ни успиват да се върнем и да ни дават по 400 евро на месец за да живеем с тези цени. Тия полудеха ли. Та аз 400 евро ги взимам за два дни, цените в магазините на хранителните продукти са двойно по ниски от вашите. Абе вие не ходите ли в чужбина не виждате ли как живеят европейците защо сте се оставили да ви баламосват мутрите. Егати народа сте останали. Миш, ки.