Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Има нужда от регламент на дейността на краткосрочно отдаване на имоти, но категоризирането им не решава проблема. Това заяви основателят и изпълнителен директор на Flat Manager Борис Павлов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria във връзка с предложението тези имоти да се категоризират като места за настаняване по Закона за туризма. По думите му в момента в България за краткосрочно отдаване под наем се предлагат около 2300 жилища, 90% от които са активни.

Oще по темата

Павлов заяви, че отдаването на жилища чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking не е туристическа услуга, защото се предлага съвсем различен продукт.

„Потребителите на нашия продукт са различни. Те търсят по-различно изживяване от хотелските услуги. Клиентите искат да разполагат с удобствата на един апартамент като кухня, пералня и други, които не намират в хотелите", каза Павлов.

На същото мнение е и председателят на Българската фасилити мениджмънт асоциация и член на УС на Българската стопанска камара Иван Велков.

„Концепцията да се отдават имоти под наем в България изостава като обеми, стил и добри практики от редица други европейски държави. Това е коренът на проблема“. Според Велков проблемът е в дефицита на нормални пазарни отношения. По думите му краткосрочното отдаване под наем е търговска дейност и би трябвало да подлежат на регулация.

Борис Павлов припомни, че повече собственици на апартаменти, които отдават под наем, декларират доходите си като физически лица.

„Те плащат данък печалба, имотен данък и такса „смет“. Има и клиенти, които са фирми и трябва да плащат ДДС от 20%, защото апартаментите не са категоризирани. Ако бяха категоризирани, щяха да плащат данък от 9%“.

Изпълнителният директор на Flat Manager е категоричен, че, ако предложението на Менда Стоянова и Валери Симеонов за категоризация и плащане на данъци за местата за настаняване в онлайн платформите бъде прието, то ще създаде непосилни задължения за собствениците. Иван Велков пък смята, че ако новите изисквания бъдат приети, част от собствениците няма да ги спазват.

„Ние по-скоро имаме проблем в управлението на сградите. Негативните отношения към част от тази дейност се появяват, когато ползвателите на услугата не спазват общоприети правила за шум. Негативите от това няма как да бъдат разрешени с категоризация на имота", заяви  Иван Велков.

Мнението на експертите може да видите по Bloomberg TV Bulgariа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 4 години

Надявам се НАП, и всички останали служби да го хакват по 12 пъти на ден и да ин излезе цялата помия наяве ...Какво е това - Човек не може два лева да изкара!

4

Радослав

преди 4 години

До 2Свинетките уж бяха за по добри пътища (ама в тях има и скрит еко данък които какво общо има с асфалта на никои не му е ясно), и колкото искаш примери. Ако целта е да се прибират едни пари да си го кажат директно рекет, а не данък! Данъка предполага насреща да има нещо. За това трябва да кажат с каква цел ще се събира този данък и в какво ще се инвестира!

3

Радослав

преди 4 години

До 2Щото сега се вижда каква е ползата от Еко данъците и колко еко влагат нали? Цялата история е да се прилапат едни пари за развъждане на правилния електорат и с занижени приходи, че на края на годината да има едни излишни приходи които ударно и безконтролно да се изхарчат за глупости като бонус за шефа на НАП за масовото изтичане на лични данни и такива подобни глупости! Преди да се вкара данък трябва да се каже с каква цел се вкарва този данък. Осигуровките например уж отиват за пенсии и тн

fallback