В последните години автомобилните компании се опитват да направят колите си по-безопасни както за пътниците, така и за пешеходците. Понякога се случват нещастни случаи, за това повечето нови модели имат защита на пешеходците при удар. Американският застрахователен институт за безопасност на движението (IIHS) реши да подложи именно тази система при средноразмерни модели, както от луксозния, така и от масови сегмент.

Общо 16 автомобила взеха участие в тестовете. Най-висока оценка спечелиха 4 луксозни и 2 масови модела, "добър" бе присъдена на 6 автомобила, а минималния брой точки записаха 4 коли.

На първо място експертите оцениха работата на системите за аварийно спиране, които са предназначени да разпознават пешеходците на пътя и сами да активират забавянето на автомобила. В много коли, особено премиум, това се превръща в задължителна част от оборудването, а наличието на такива помощници влияе върху рейтинга на безопасност според европейската система Euro NCAP. За една от най-добрите, според многобройните тестове на IIHS, се смята системата Subaru EyeSight, която намалява сериозността на последствията при удар на пешеходец с 35%. Как обаче тези асистенти работят на практика?

Поредният тестове на IIHS показа, че най-добре от сблъсък с пешеходец предпазват Audi A4, BMW 3-та серия (с базов асистент), Mercedes-Benz C-Class (с асистент от по-високо ниво), Nissan Maxima, Subaru Outback и Volvo S60.

Кои са най-опасните коли за пешеходците четете на сайта на Аутомедия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase