Снимка: pixaBay
fallback

С 40% са поскъпнали картофите през тази година, а доматите с близо 20 на 100, отчитат от НСИ. Данни на селското стопанство показват ръст на цените на дребно за периода от април до юни.

Oще по темата

Разликата за цените на едро през 2018 г. и 2019 г. е от порядъка на 3 до 5 стотинки на килограм за картофите, а при доматите разликата е още по-малка, посочи Дарин Ангелов от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

"Това са цени на едро за цялата страна. Не виждам толкова голяма разлика", уточни той.

По думите му причините за разликата между цените на едро и дребно, от една страна са транспортните разходи, а от друга - липсата на конкуренция в някои населени места, което дава възможност на търговците да вдигат цените.

"В момента всички зеленчуци са станали. Дефицит няма. Вносът, който го има през март, април е в много малки количества", посочи Ангелов.

Цените на вносните продукти са по-ниски, а най-често внасяме от Гърция, Турция и Северна Македония, допълни той.
Министерството на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени в България, да се облагат с нулева ставка на ДДС.

"Идеята е по този начин да останат средства в дребните производители, да реинвестират и да разширят бизнеса си. Може да има много положителен ефект, но нека я въведем и ще видим резултата", обясни Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 години

Правителството дава прекрасни идеи за криене на ДДС. Вносителите на домати от Турция ще ги продават като собствено производство без ДДС.

16

Браво Браво.... 15

преди 4 години

Комунизма може и да дойде, когададеш дупе за кило домати.ТЕ това е ИСТИНСКИЯ КОМУНИЗЪМ: ВСИЧКО ЗА ДУПЕ/без пари/!

15

Бай Ганю

преди 4 години

Какво ДДС?Какви 5 лева? Как Баба Къна ще начисли ДДСто за доматите които ще продава пред рортата си, домати отгледани в двора? Някой може ли да ми обясни това как ще стане?

fallback