Снимка: Булфото, архив

Турция и Гърция са водещи дестинации за доставка на домати и краставици у нас през първото полугодие, каза Дафинка Грозданова - държавен експерт в Министерството на земеделието, храните и горите, пред БТА.

По думите й двата зеленчука се внасят също от Албания и Северна Македония.

Още по темата

Родното производство на домати пък е намерило пазар в Румъния и Унгария.

Български краставици се изнасят в Германия и Чехия. Освен наши, ядем също доста френски и германски картофи. Част от родната продукция пък заминава за Румъния и Гърция.

Зелевите култури се покриват като внос от Северна Македония и Албания, наше зеле се търгува в Румъния и Сърбия, посочи експертът.

Като цяло вносът на плодове и зеленчуци превишава износа за периода от януари до юни. Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците - три пъти, чесънът и корнишоните - 4 пъти, главестото зеле - почти 5 пъти, картофите - 10 пъти, дините - 3 пъти и т.н., по данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса.

Според официалната статистика от април тази година идващите от чужбина ябълки са 56 процента, ягодите - 59 процента, доматите - 66 процента, картофите - 53 процента.

През 2019 г. ядем предимно македонски и полски ябълки, гръцки и турски череши, гръцки и албански ягоди. Румъния е основна експортна дестинация за същите плодове, български ябълки се продават и в Гърция, череши - в Германия, ягоди - в Беларус.

Най-търсените плодове от потребителите у нас са череши, сливи, ябълки, праскови и кайсии, каза още Грозданова. По думите й заради появили се късни пролетни слани и мразове през последните няколко години са пострадали кайсии, праскови, нектарини и зарзали, поради което в продукцията им се наблюдава спад.

По данни от първото полугодие цената на едро на ябълките е намаляла с 26 на сто спрямо 2018 г., на черешите с 8 на сто, оранжерийните краставици са по-евтини със седем процента, оранжерийните домати са поскъпнали с шест на сто. Най-голямо е увеличението на цената на картофите - със 100 процента и в края на май са се търгували по 1,30 лв./кг на едро, при 0,65 лв./кг през миналата година.

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 2 години

Защо търсите причините там,където не са?Преди години мутрите изкупуваха черешите от градините НА ЦЕНИ, КАКВИТО ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ! Може би и сега е нещо подобно?Е, как ще мотивираш някой да заложи всичко, дори и на членовете на семейството си за да печелят прекупвачи и престъпници? Държавата вслучай на конфликт, винаги е против обикновенният човек, МВР, прокурори, съдии -всички защитават престъпниците, защото от там са им огромните доходи.

32

1

преди 2 години

До УМЕН,аз пък никога не купувам ганьовско

31

Анонимен

преди 2 години

Вие ядете турски и гръцки домати, аз си ям от моята градинка.