Снимка: Pixabay

Технически и търговски е възможно да достигне газ от Туркменистан до България, но за съжаление това не може да се случи нито лесно, нито бързо.

Пречките за това са основно геополитически. Това е обусловено от факта, че страни, които се намират географски между България и Туркменистан, са също така нетни износителки на природен газ, с които трудно може да се договори само транзитиране през тяхна територия. За тези държави (Казахстан, Азербайджан и Русия и Иран) не са валидни европейските правила, те водят една самостоятелна политика по отношение на това каква газ ще влиза и ще излиза от тръбопроводите им. В тези зони има и някои политически напрежения и риск за реализиране на големи тръбопроводи. Икономически е целесъобразно, но е изключително трудно и не се знае как би станало във времето, каза Кирил Темелков,  експерт в Българската газова асоциация, в Bloomberg TV Bulgaria.

"Освен през руски тръбововоди, туркменски газ може да стигне до България и през Южния газов коридор – TANAP – Турция, Грузия и Азербайджан, биха могли да се ползват и ирански мрежи при някои условия, но това е чисто технически. Реално, търговски, в момента няма как да се случат такива сделки", каза гостът.

Има проект за Транс-каспийски газопровод, който се коментира от 10-15 години, но там проблемът е преминаването на Каспийско море. Но там не може да се изгражда инфраструктура по геополитически причини – не са урегулирани отношенията между каспийските държави, където няма яснота какви са икономическите зони на отделните страни, както това е например ясно в Черно море. Екологията е частен случай на този въпрос. За да се вземе подобно решение, е нужен консенсус между всички държави там, което е почти невъзможно. Една от страните в това уравнение е Русия, която изкупува туркменски газ, а тя няма интерес от конкурентния Южен газов коридор, обясни още Темелков.

Повече вижте на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase