Снимка: pixabay
fallback

Над 1 милион европейци вече сами си произвеждат енергия, каза днес във Варна Игнасио Наваро, ръководител на проекта "Европейски енергиен преход" на организацията "Грийнпийс".

Той припомни, че вече е приета общоевропейска директива, която дава право на гражданите да си произвеждат сами енергия, но проблемът е кога отделните държави ще я приложат в собствените си закони.

По думите му от тази възможност се възползват предимно живеещи в западната част на контитента, докато в източната добри примери има основно в Гърция.

Причината личното производство на енергия да е по-разпространено в Западна Европа е, че там държавите имат по-прогресивно законодателство и хората не срещат административни и бюрократични пречки, обясни Наваро.

По думите му вече е видно, че подобни стъпки водят до повишаване на брутния вътрешен продукт на страните и в тях енергийната бедност е сведена до минимум.

Игнасио Наваро е част от екипа на "Грийнпийс", пристигнал във Варна с легендарния кораб на организацията "Rainbow Warrior", съобщава БТА

Настоящото посещение на плавателния съд е част от общоевропейския тур "Заедно за климата". Чрез своята обиколка представителите на организацията отправят призив към политиците да предприемат спешни мерки за опазване на околната среда и най-вече в сектора на енергетиката.

След Варна "Rainbow Warrior" ще акостира в Бургас. Двете пристанища ще бъдат домакини на различни обучения, форуми за иновации, прожекции, куклен театър, изложба. След България "Rainbow Warrior" продължава към Гърция и Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Пречки в БГ много:

преди 4 години

Виската цена на соларките и липсата на субсидии. Или ако се случи да има някоя субсидия то хората масово не знаят защото информация няма.Липсва адекватна масова рекламна кампания.Когато поддаваш ток към мрежата изкопната цена е на практика никакваОсвен дгуго и като започнеш да връщаш ток към мрежата по закон си Енерго производител.Т.е. трябва член от семейството да плаща осигуровки на минималната заплата в Енергетиката.Общо взето соларка в Бъглария си заслужава само за Бойлер.

13

Кротко

преди 4 години

СНиманите батерии са следени от космоса като опасни анти земни станции целеуказват на жетока вражеска армада къде да ударят дъното на тропосферния океан/тн повърхност/Тази армада е свързана с тежки поражения в миналото тн"Първо пришествие".Има данни че с а нанесли жестоки поражения на наша цивилизация на съседна планета.Всички домове наблизо с такива батерии са следени като исключително опасни..

12

Анонимен

преди 4 години

Това е нещо реално за екологията, ако се пренебрегне страните в които се произвеждат елементите и суровините за направата на панелите. Но неплащането на монополистите не е за всяка държава, особено за нашата.

fallback