снимка: Ройтерс

Като реакция на битката за власт във Венецуела САЩ налагат санкции над местната държавна петролна компания PDVSA. Наказателните мерки трябва да останат в сила, докато преходното правителство или демократично избрано правителство не заемe поста си в южноамериканската държава, заяви във Вашингтон финансовият министър Стивън Манучин. 

Компаниите ще могат да купуват и в бъдеще петрол от Венецуела, но плащанията следва да се осъществяват на блокирани сметки.

Правилата следва също така да гарантират, че рафинериите в САЩ, пряко зависими от доставките на петрол от Венецуела, могат да продължат да работят. Американското дъщерно дружество на PDVSA, Citgo, може да продължи да функционира, стига да се извършват плащания към блокираните сметки, а не към вече не признаваното от САЩ социалистическо правителство на Николас Мадуро.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро пък взе контрамертки. Съединените щати се опитват незаконно да завладеят компанията Citgo, филиал на държавната петролна компания PDVSA в САЩ, каза той, цитиран от Ройтерс. „Днес (б. ред. в понеделник) Съединените щати решиха да поемат курс към кражба на Citgo от Венецуела", каза Мадуро в телевизионно предаване, в което бе показан как посреща венецуелски дипломати, върнали се от САЩ.

Какви мерки ще предприеме компанията вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase