Снимка: flickr
fallback

Растящите сметки за електроенергия са проблем в цяла Европа - домакинствата непрекъснато се оплакват от все по-големите разходи по това перо. Парадоксално, но в същото време производителите са под натиска на намаленото потребление и съответно - по-ниската цена на електроенергията на пазара.

Причината за разминаването може да бъде лесно открита, макар да изисква по-внимателен поглед върху различните компоненти на фактурите. Освен чистата цена на електроенергията, в сметките се калкулират все повече допълнителни елементи, които често не говорят много на потребителите - за пренос, за баланс, допълнителни такси и данъци и всички разходи, свързани с европейските политики за сектора.

По данни на организацията Eurelectric между 2008 година и 2014 година делът на допълнителните такси и данъци в сметките за електроенергия се увеличава с 47 на сто. В Дания например, по официални данни на Евростат към втората половина на 2016 година допълнителните такси и данъци са в размер на почти 68% от фактурата за електроенергия.

Нещо повече - в някои страни дори включват такси, които нямат нищо общо с енергийния пазар само защото сметката за електроенергия се плаща стриктно от потребителите и събираемостта е по-добра. Пример за това е Италия - във фактурата за тока е включена и таксата за обществената телевизия.

И макар и лесно като механизъм за събиране на иначе необходимите за обществото средства, това изкривява представите на потребителите и води до допълнителни проблеми за сектора и недоверие.

Данните на Евростат например показват, че цената на електроенергията за домакинствата в България е най-ниската в целия Европейски съюз - 0,094 евро за киловатчас. За сравнение, в Дания домакинствата плащат по 0,308 евро за киловатчас, а средното за ЕС е 0,205 евро. Огромните разлики се дължат на различни фактори - от геополитическата ситуация, националния енергиен микс, понякога дори и от метеорологичните условия.

Не само че цената е най-ниската в България, но и през последните шест месеца на 2016 година електроенергията е поевтиняла с около 2%, тоест около средното за ЕС понижение на цените на тока.

Въпреки това обаче усещането е за непрекъснато увеличение на разходите, които правим за електроенергията. И една от причините всъщност е не толкова в цената, а в доходите - България е и страната с най-ниски доходи в ЕС.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 6 години

*** ***,стига лъга!Депутатската зелена енергия,краварските ТЕЦове и концесионерската електропреносна мрежа ,както и теглените неизгодни заеми заради поръчаните реактори и задълженията на НЕК,оскъпяват тока.

32

Вижте сега!

преди 6 години

Това е резултат на намесата на тиквите в енергетиката. Колкото тиквата става по-дебела - толкова токът става по-скъп.

31

Анонимен

преди 6 години

А тук куцо, кьораво и сакато ни убеждават, че нямаме нужда от нова АЕЦ, защото сегашните мощности ще дават ток до 2030г. Ок, а след това? То АЕЦ не се строи за ден - два. Трябва си дългосрочна стратегия, но явно някой наши либерасти изпълняват чужди стратегии, защото ние наша нямаме.

fallback