Снимка: pixabay.com
fallback

Международните конфликти взимат много човешки жертви. Този път обаче жертвата е вид фъстък, въпреки че в строгия смисъл на думата шамфъстък е семе, пише Зоуи Томас от Би Би Си.

Международната търговия с шамфъстък се натъква на неочаквани проблеми заради напрежението между Иран и САЩ.

Глобалното производство на тази ядка е сектор, който възлиза на много милиарди долари всяка година и продължава да нараства, тъй като популярността на този хранителен продукт се увеличава.

САЩ и Иран доминират световната търговия с шамфъстък, като са контролирали общо между 70 и 80% от производството през последното десетилетие.

През изминалите четири десетилетия иранските производители са подложени на натиск от санкциите, митата и пречките пред достъпа им до международни финансови инструменти.

Въпреки че самият шамфъстък не е в черния списък на санкционираните стоки, глобалните банкови ограничения затрудниха иранските земеделци при пласирането на техния продукт.

Всичко това се промени през 2016 г. след сключването на иранската ядрена сделка, официално наречена Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД). Това споразумение със САЩ и техните съюзници премахна санкциите.

Не само петролът потече отново от Иран към международните пазари, шамфъстъкът също започна да печели клиенти в чужбина.

Заплахата на Тръмп

Този напредък обаче може да се натъкне на предизвикателства. Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече споразумението, изготвено при неговия предшественик, "най-лошата сделка", която страната му някога е сключвала.

През октомври той отказа да потвърди, че Иран спазва своите задължения по СВПД. Този ход прехвърли на американския Конгрес отговорността да се произнесе дали Иран изпълнява ангажиментите си и дали САЩ трябва да останат страна по споразумението.
Тръмп каза в речта, в която обяви своето решение, че сделката "е хвърлила на иранската диктатура политическо и икономическо спасително въже", но не е попречила на "спринта" на Иран към производството на ядрено оръжие.

За иранския сектор на шамфъстъка заплахата от загуба на споразумението и възобновяването на санкциите може да означава връщане на "нелоялна и неравна конкуренция", според заместник-председателя на Иранската асоциация на производителите на шамфъстък Ходжат Хасани Сади.

Древни корени

Производството на шамфъстък в Иран датира от хиляди години. А в САЩ то започва едва през 30-те години на миналия век с ирански семена.

Бумът на отглеждането на шамфъстък с търговски цели настъпва след като Съединените щати прекъсват отношенията си с Иран след заложническата криза от 1979 година, след която Вашингтон и неговите съюзници налагат санкции на Техеран.

През следващите няколко десетилетия, дори в държави, където иранският шамфъстък бе добре дошъл, ограниченията пред достъпа на иранските компании до международно финансиране направи процъфтяването на сектора трудна задача.

През това време американският пазар се разшири, като фермери - предимно в Калифорния - започнаха да отглеждат тази култура.
През 2014 г. обаче горещото и сухо време по цялото Западно крайбрежие на САЩ унищожиха близо половината добиви и намалиха печалбите през 2015 година, когато реколтата от предходната година бе продадена, с близо 1,4 милиарда долара.

В глобален мащаб цената на шамфъстъка се повиши, но за иранските производители това бе и възможност.

Ценова конкуренция

Цената на шамфъстъка върви нагоре от 2002 година. Ричард Матоян, изпълнителният директор на Асоциацията на американските производители на шамфъстък (ААПК), обяснява тази тенденция с по-голямото осъзнаване на здравословните свойства на ядката и глобалното търсене на полезни храни.

"Секторът продава своите продукти с рекламиране", казва той, добавяйки, че търсенето на средната класа в развиващите се държави също е допринесло за увеличаването на износа.

Нарасналият интерес към шамфъстъка в Китай е ключов фактор за растежа на сектора. Между 2008 и 2013 г. китайският внос на американски шамфъстък се е увеличил със 146% според ААПК.

Сушата от 2014 г. обаче изстреля цената на калифорнийския шамфъстък от 3 долара за фунт (453 грама) до над 5 долара.
Реколтата пък на ирански шамфъстък тази година бе силна. На пазари като китайския той подби цената на американската продукция с близо 0,20 долара за фунт.

Голямата реколта миналата година помогна на американския пазар да се възстанови и доведе до успокояване на цените.

Иран обаче има друго предимство, което му помага в глобалната търговия - местоположението.

"Иран има транспортно предимство. Иранците несъмнено могат да отнемат пазари и Китай е пример за това", казва Матоян.

Труден поход

Конкурентните предимства и недостатъци на Иран са свързани не само със санкциите. Той, както и няколко големи европейски търговци, твърди, че неговият шамфъстък има по-добър вкус, въпреки че САЩ и Иран до голяма степен отглеждат един и същ сорт (турският шамфъстък, например, е от друг вид).

САЩ освен това налагат 241% мито върху иранския шамфъстък, което означава, че дори без санкциите достъпът до американския пазар е почти отрязан за него.

Недостигът на вода е друг проблем за Иран. Според Сади това е "основното препятствие за растежа" на националното производство.
Иранският сектор е вторият в света след силния сезон в САЩ миналата година. И при условие че двете страни владеят толкова голям дял от глобалния пазар, Иран не изпитва отчаяна нужда от връщане на първото място.

За нарастващия брой почитатели на шамфъстъка в целия свят по-големият достъп до иранския износ и спадащите цени обаче ще са вкусен резултат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Гуантанамо

преди 6 години

В САЩ забраниха всичко, на всеки, по всяко време, на всякъде, по всякакъв начин и както и да е! Всеки, който не се подчинява на американската мафия, пардон, на американските концерни и картели, ще бъде арестуван и изпратен в Гуантанамо, където ще бъде изтезаван, по най-демократичния начин!

8

Баце

преди 6 години

Иранският е много вкусен

7

USA

преди 6 години

Статията е пример за американската хегемония. Как с няколко семена през 30-те години, днес са лидер по производството на културата. Това е другари. Американците бачкат и мачкат и ще управляват света поне докато вие и децата ви сте живи. Любимата ви россия е в тъмните векове още. Хвалите я оттук изпращате децата на бригада да изкарат някой долар, че рублата не върви никъде и инфлацията я яде за часове.

fallback