Снимка: Pixabay
fallback

Медийната неграмотност не характеризира само българското общество - тя е световен феномен. Много бързо се променят темповете и медийната среда, и е изключително важно да насочим вниманието на най-малките към възможностите и опасностите, които крие тя. Това каза Нели Колева от "Заедно в час" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Инициативата за ограмотяване на децата по отношение на медийната среда не е нова и се подкрепя от 11 организации и всеки е добре дошъл да се присъедини към тях. От години работим за повишаване на грамотността като цяло - функционална, математическа, както и способността за критично мислене. Медийната грамотност е само една от подточките в това море от грамотности", подчерта Колева.

Това, че виждаме, че децата са технически грамотни - че знаят как да използват интернет, не значи, че имат точно това умение за критично мислене - да намират, преценяват и използват правилната информация, каза от своя страна Йоана Маринова от Института за прогресивно образование.

"Над 50% от децата не могат да различат истината от лъжата, сочи проучване. Но по-потресаващото е, че над 40% от родителите също не могат", добави Маринова. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 6 години

От това също има печелбари ето бизнесмена с евтиния квартал дето ги черпи всичките до една може да пуска сам коментари баце ми ко стана такъв ми напипам лите както сваляш 200 лева познаи какво те чака послучаи ощетяване на фирма контекс кзп няма кои да ти помогне в системата даже че всички знаят кои си

13

Анонимен

преди 6 години

Че то кой вярва на журналистите

12

Анонимен

преди 6 години

Вярно е само подзаглавието Медийната неграмотност е масово явление. Учителката на дъщеря ми дава за домашно на учениците да откриват грешките в статиите от вестниците. И най-слабите ученици придобиват самочувствие когато отктият правописна или стилистична грешка на журналист, а такива са в изобилие.

fallback