Снимка: Reuters, архив

Около 70% от стоките в търговските вериги у нас са на български доставчици, сочат данните от изследване на Института за пазарна икономика, цитирани от БНР.

Изследването разбива още митовете затова, че големите търговски вериги водят до фалити на малките квартални магазини и до загубата на работни места.

Икономистите потвърждават тезата си с данни от статистиката, че за десет години заетите в търговията на дребно са нараснали с около 12 на сто. Освен това търговските вериги предлагат чувствително по високи заплати, твърдят от института.

По данни за периода на проучването през 2015 година средната месечна брутна заплата е била в размер на 976 лева. Повечето модерни търговски вериги изграждат дългосрочни отношения с местните доставчици и фермери, млеко- и месопреработватели, като ги стимулират да внедряват европейските и международни стандарти и да излизат на външните пазари.

В изследването се посочва още, че през последното десетилетие броят на обектите и оборотът на фирмите за модерна търговия в България расте. Въпреки това тази тенденция няма почти никакъв ефект върху традиционната търговия, коментират от института.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase