От създаването си преди повече от 30 години до днес „Димитър Маджаров“ има над 20 награди – за различни млечни и месни продукти, за производството, за приноса в популяризирането на храните с традиционен характер и др. Марката е любима на хората, които поставят на трапезата си вкусна храна с едни и същи характеристики. На какво се дължи нейното качество?

Добро качество се постига с добра суровина

„Използваме само свежо месо. От лоша суровина и най-великият технолог не може да направи качествен продукт“, категоричен е Димитър Маджаров, който близо 40 години „работи“ колбаси. Суровината за млечните продукти също е една и съща, независимо дали става въпрос за кисело, прясно мляко, сирене, кашкавал, деликатеси или млечни напитки. Тя е само от свежо българско мляко, от първа категория ферми от Южна България. В млечните и месните продукти „Димитър Маджаров“ не добавя никакви консерванти.

Подходящо оборудване и безупречна хигиена

Оборудването в месното предприятие в гр. Пловдив е специализирано за сурово-сушени колбаси. Половината от оборудването за млечните продукти в гр. Стамболийски е от български фирми. Така се постига автентичен български вкус. В компанията са въведени хигиенни процедури на всички нива. Те се следват безкомпромисно, така че всеки произведен продукт да е гарантирано чист.

Традиционна българска технология

„Работим по рецепти и технологии за качество от 90-те години“, пояснява Димитър Маджаров, управител на предприятието за месни продукти. Една луканка, например, може да се суши 20-25 дни, но във фирмата я сушат до 60 дни. „За хубави млечни продукти се изисква качествена суровина, оригинална българска закваска и класическа технология“, коментира Юлия Маджарова, която отговаря за производството на продукти от мляко.

Киселото мляко и бялото саламурено сирене на „Димитър Маджаров“ са по новия стандарт, Защитено наименование за произход (ЗНП). ЗНП е европейски стандарт, който надгражда БДС. Може да се използва само от сертифицирани от независим орган производители. Саламуреното сирене и киселото мляко по ЗНП стандарт трябва да са произведени според следните изисквания:

·     Произход: да са произведени само в България. Всички етапи от производството да са осъществени в България.

·     Суровина: да са 100% от сурово българско мляко (при БДС стандарта може да се използва и европейска суровина).

·     Фураж: и фуражите, с които се изхранват животните, да са български – български ечемик, българска царевица, българска пшеница.

·     Технология: само традиционна българска технология и рецепти.

·     Вкус и аромат: млякото и сиренето трябва да имат специфичния за България свеж млечнокисел вкус и аромат.

Опитен персонал

Опитът на хората в производството също има значение за качеството. Всеки нов служител в „Димитър Маджаров“ се обучава около година докато овладее тънкостите в занаята. Повечето работници са със специалност „Мляко“ и „Месо“. Доста хора са във фирмата от самото й създаване.

Световните стандарти за качество

„Димитър Маджаров“ има най-високия стандарт в Европа за безопасност на храните – International Food Standard. В производството са въведени и други стандарти за качество като GMP и НАССР. Покрива се и стандартът за храните с традиционно-специфичен характер, изискванията на БДС и Защитено наименование за произход (ЗНП). Стандарти се въвеждат по инициатива на самата фирма с цел по-строг контрол на качеството. Те се подновяват след дълъг процес от проверки и независим одит.

„Създаваме съвестно продуктите си. Правим го с вяра в семейството и качествената храна“, заключава Димитър Маджаров. Заради това верую фирмата предлага вече над 30 години месни и млечни продукти с постоянно добро качество и ползи за здравето на цялото семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase