Снимка: архив, БулФото
fallback

Тази година добивите на зърно са с около 2 до 10% по-ниски спрямо миналата, но пък за сметка на това качеството е по-добро от миналогодишното. Това обясни пред БНР Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Добивите са средни за страната и зависят от почвените и климатични условия за всеки един регион, съответно добивите са различни. Осреднено очакваме към завършване на жътвата да се приберат около 5,2 до 5,3 милиона тона", каза той.

Традиционно в страната се оползотворява около една трета от произведеното количество. Необходимо е за хлебопроизводство, а също и за изхранване на животните, за производство на фуражи.

По думите му са необходими около 1.2 млн. до 1.5 млн. тона хлебно зърно и фуражно съответно.

"Ние сме зависими от Черноморския регион. Това, което научаваме, е, че в Украйна тази година климатичните условия не са благоприятни, съответно ще се произведат по-малки количества пшеница и се надяваме съответно нашата реколта да може да се реализира на по-добри цени", каза Русалов.

Той подчерта, че българското зърнопроизводство е обречено без европейски субсидии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 години

280лв на тон??абе не съм навътре с нещата, знам че се смила, отсява и тогава става на брашно това чудо, ама някой да ми обясни как от 0,28 лв става текущата цена на брашното?а на хляба?някой запознат обхождал ли е веригата на производство да се види къде отива сладкото?

14

Анонимен

преди 6 години

Тука да пише производитил на пшеница ,който е на своя земеделска земя,Сам е посял и сам е обработвал и сам я продал . В него може да се получи по точно за количеството.

13

Анонимен

преди 6 години

ДО 9 Не лъжи в ТКЗС - то винаги масово се зазаждаше фуражна пшеница около 80% в НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Продаваше се, по точно взимаше за СССР. се без да се пита.

fallback