Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Цената на природния газ трябва да бъде повишена от 1 април и няма никакви основания това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да бъде отложено или отменено. Повишението е заложено в действящия в момента договор с "Газпром" и ако не бъде отразено от регулатора, "Булгаргаз" има два варианта за реакция - да покрие необходимите средства със заем или да спре да плаща на руската компания, което ще доведе до спирането на газовите доставки.

Oще по темата

Това обясниха от КЕВР по време открито заседание, на което беше обсъдено очакваното повишение на цената на топлофикационните услуги и на тока, произведен по комбиниран способ. Ръстът на цената на топлофикационните услуги, предвидено от работната група на регулатора, е между 17 и 38 на сто, в зависимост от дружествата. За София увеличението ще е от 23 на сто.

Заседанието протече на фона на протести пред сградата на КЕВР. В залата присъстваше и омбудсманът Мая Манолова, която заяви, че е "силно притеснена от шоковото поскъпване на природния газ", което ще доведе и до повишаване на цените на топлофикационните услуги, тока (с под 1% за крайните потребители), а оттам и с "ефекта на доминото" за всички стоки от първа необходимост.

За нея увеличението на газа се прави без аргументи и не се спазва балансът между интересите на гражданите и дружествата, а е изцяло в интерес на енергийните компании.

От гражданските организации, които присъстваха на заседанието на КЕВР, пък обясниха, че са изпратили писмо до президента Румен Радев и служебния министър Огнян Герджиков с искане те да се намесят и да задържат повишаването на цената на газа. Основание за това са водените преговори между Европейската комисия и "Газпром", като очакванията са, че те ще доведат до пазарно определяне на цената на газа за региона, а съответно и до по-ниски цени.

"От 1 април "Газпром" начислява по-високите цени, определени съгласно договора с "Булгаргаз", които "Булгаргаз" трябва да изплаща редовно", каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Той допълни, че регулаторът не определя цените, а само проверява дали "Булгаргаз" правилно отразява цената, записана в договора с руския доставчик, курса на щатския долар и цените на алтернативните горива.

"Нито ние можем да въздействаме върху тези фактори, нито министерствата или други институции", каза още Иванов.

От работната група към регулатора поясниха още, че с увеличението на суровината от 1 април се отразява и поскъпването на газа от 1 октомври 2016 година и от 1 януари 2017 година. В предишните две тримесечия КЕВР не удовлетвори в пълна степен исканията на газовото дружество, защото имаше надвзети приходи, които сега вече са изчерпани.

По време на заседанието и Мая Манолова, и представителите на гражданските организации посочиха, че при цена на газа през първото тримесечие на 2014 година от 630 лева за 1000 куб. метра, парното в София е било с цена от 79.89 лева за мегаватчас. Сега цената на газа е 382,99 лева, а предложението за цената на парното - 79,20 лева.

Омбудсманът каза, че би оправдала тези цифри, ако зад тях стои план за оздравяване на "Топлофикация София". Тя обаче цитира данни, според които загубите на дружеството са относително постоянни - 58 млн. лева през 2014 година, 59 млн. лева през 2015 година и 40 млн. лева през 2016 година.

"Протекционистичната политика за "Топлофикация София" не дава отражение върху финансовите резултати на дружеството", каза Манолова в заключение.

В работната група на регулатора защитиха изчисленията си, сочейки че няма пряка корелация между цената на газа и на топлофикационните услуги, защото влияят и много други фактори. Освен това и горивните разходи на топлофикациите се променят в различните месеци.

В допълнение председателят Иван Иванов обясни, че с предишни решения цената на парното е била задържана за сметка на цената на електроенергията, произведена по комбиниран способ. Така потребителите на електроенергия всъщност са подпомагали клиентите на топлофикациите.

Окончателните промени ще станат ясни след закрито заседание на 7 април.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

бг идилия

преди 7 години

Да спира плащането кой се топли на парно Топлофикация е на загуба закакво трябва да плащаме скъпите коли на директорите им както командировки бонуси да спират и да затварят и да си ходят какво само заплашват. Вън не накрадоха се

96

Скитник

преди 7 години

Повишението е плод на дългогодишната Българосъветска дружба! Ще има още от нашите братя!

95

Анонимен

преди 7 години

Ясно е защо Борисов подаде оставка след президентските избори. За да не го изрита народа за втори път.Заради ангажиментите към САЩ.И така му се искаше да е в опозиция, обаче пак ще му се наложи да бяга от отговорност.

fallback