Снимка: Bloomberg TV България
fallback

Членството на България в еврозоната е важно, като много ползи биха произтекли от едно такова евентуално членство. Това трябва да бъде основен приоритет на следващото българско правителство.

Това заяви в ефира Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Темата – хоризонтите на очаквания от страна на бизнеса към евентуалния нов кабинет.

"Но освен членството в еврозоната, важно е и друго членство. Новото правителство трябва поеме щафетата от служебното и да подаде документи за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е важен български приоритет", изтъкна гостът в студиото.

"Според мен не е реалистично да очакваме приемане в еврозоната скоро. Самият механизъм ERM II предполага поне 2 години изчакване. Практиката показва, че последните страни-членки, приети в нея – Балтийските страни, са прекарали в механизма между 7 и 10 години. Приемам, че дори и да бъдем приети в чакалнята на еврозоната, ще прекараме там по-дълъг период", каза още Иванов.

Фокусът бе прехвърлен и към острата нужда от реформи в образователната система, в пазара на труда, в трудовата миграция.

"В образователната система включваме искане за реформа във висшето образование, и в професионалното такова, тъй като вече е ясно, че основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка. Искаме и реформи, които да подобрят бизнес средата като цяло – въвеждане на електронно управление, на мълчаливото съгласие, промяна в начина на определяне на таксата за битови отпадъци", изтъкна основните искания на бизнеса той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

П.Петров

преди 7 години

И ако имате квалифицирани кадри с какво ще ги задържите да останат в подобието на държава, наречено България, вместо да избягат в истинска държава с ред, законност и доста по-добри доходи ?

90

Анонимен

преди 7 години

То беше наложително преди 20 години, изчакаите още малко, от 10 роми, един е грамотен, какво ще прави бизнеса като станат повече от нас, а при българите всички са висшисти със съмнителни знания в съмнителни специалностти от съмнителни университети.

89

Немо - последно

преди 7 години

На настоящите си служители (добрите, лоялните....знаете добре за какво говоря), периодично повишавате квалификацията, мотивирате ги адекватно (не винаги става дума просто за повече пари).Просто осъзнайте накрая, че в прословутата приказка за тоягата и моркова, моркова виси на края на тоягата за да мотивира магарето да тегли каруцата, а не му е ЗАВ**Н ОТ**Д!!!

fallback