Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Над 150 хил. загубени работни места и закриване на между 3 и 5 хил. мегавата базови мощности в енергетиката, която е част от националната сигурност. Това са само част от последствията за България от промяната на европейските изисквания за емисиите на големите горивни инсталации (над 50 мегавата). 

Мерките бяха коментирани по време на кръгла маса, организирана от КНСБ. Референтният документ ограничава количествата серен диоксид, живак и азотни окиси, изхвърляни в атмосферата.
 
Мерките засягат седем индустрии (минна, металургия, стъкларска, циментова и т.н), сред които и енергетиката, и затварянето на мощности може да доведе до режим на тока, каза председателят на синдиката Пламен Димитров.
 
В момента в Брюксел тече дискусия за подготвяните промени, а плановете ще бъдат гласувани от комитета по околна среда към Европейската комисия (ЕК) на 28 април 2017 г.
 
На базата на дискусиите ще бъдат изготвени норми, които ще влязат в сила четири години след като бъдат одобрени от ЕК, обясниха експертите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Промените няма да бъдат гласувани от Съвета на министрите.
 
Сред обсъжданите в Брюксел лимити например е ниво на сероочистване от 99% за нови мощности, което не може да бъде постигнато при производството с българските въглища.
 
За старите мощности сероочистките няма да бъдат променени. В момента новите блокове на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 успяват да очистят до 96% от серния диоксид, а по-старите блокове - до 94%.
Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Наблюдател

преди 7 години

Като имаме продажни политици дето раболепно се огънаха пред ЕС и затвориха абсолютно изправни реактори на Козлодуй, сега силно загрижени за екологията естествено ще ни докарат да копуваме ток!

18

объркан

преди 7 години

Обхванат съм от силно смущение и като така, ще се боядисват ли сега съвеЦките ТЕЦ на Тато, с технологичното равнище на 30-те години от миналия век. Един от балканските първенци от подобен вид го обявиха за покойник. R.I.P. ТЕЦ-Варна! Скоро май и "Мариците"! Че и други има.

17

БАЧКАТОР

преди 7 години

Европейския съюз ще ни докара един режим на тока за другата зима. Тъй ги виждам нещата. Дано Англия да повлече крак...

fallback