Снимка: Reuters, архив
fallback

България започва проучване на опита на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт в храните. То е разпоредено от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Oще по темата

След анализа ще бъде разработен план за действие, като се вземе предвид и спецификата на националния пазар. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните.

Това обаче не означава, че те са опасни за потребителите.


Става дума за продукти от една и съща марка, които се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа.

България като част от Европейския съюз не би следвало да се третира по различен начин от държави като Германия, Франция, Белгия и др., се посочва в съобщението.

За да се направи реално сравнение за качеството на храни, предлагани в Западна Европа и България, е нужен мониторинг на продукти от една и съща марка, които се предлагат от една и съща търговска верига.

Ако става дума за шоколад, напитки или месни продукти, те трябва да са произведени от един производител.

В момента се уточнява кои храни ще са акцент на анализа. Той трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.

За БАБХ като контролен орган е от съществено значение храните, предлагани на пазара, да са безопасни за консуматорите, да са етикетирани правилно, за да могат потребителите да направят своя информиран избор.
Двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки трябва да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен, смятат от БАБХ.

За предстоящото Председателство на Съвета на ЕС един от приоритетите на България ще бъде "Измамите с храни" и заблуждаващите практики.

По него работим още преди да се повдигне въпросът с двойствения стандарт за различните държави, са посочили от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 7 години

Незнам дали БАБХ работи отдавна по въпроса, Но аз, съседите, познатите ми и техните познати отдавна не работим по въпроса. Престо сме приключили темата. Просто, намаля потреблението на хранителните ***, и сега се вземат мерки за да се успокоят гоите за да се намалят щетите. Така, че "Мили хора, не купувайте" е валиден зов и днес. Нищо не се е променило, освен нас и времето. Въпроса е ние ли ще го обърнем времето или то нас.

16

Bad Company

преди 7 години

Аз съм брюкселско зеле.

15

Анонимен

преди 7 години

""". По него работим още преди да се повдигне въпросът с двойствения стандарт за различните държави, са посочили от агенцията. """Сигурен съм че лъжат.Нищо не саработили а само са получавализаплатите си и даже са изненадани неприятно.

fallback