Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Европейската банкова система е в състояние на пълен отказ. Това заяви банковият експерт от Gobden Partners Гордън Кер в предаването "Boom&Bust" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му вероятно 75% от всички системно значими финансови институции са неплатежоспособни. "Дотук се стигна заради политиката на лесни пари и стрес тестовете, които показват данни за рисково претеглените активи, но не означават нищо", обясни Кер.

Банковия експерт сподели, че е скептично настроен към оцеляването на еврото като единна валута на фона на настоящите заплахи, идващи от Италия.

"През август видяхме правителството в Италия да изиграва първата карта в една изключително интелигентна игра на покер. Те създадоха модел на операция в една малка банка, изгубена на картата на страната, наречена Banca Popolare di Bari", отбеляза той.

Финансовата институция е обезпечила необслужваните си заеми, но е извършена транзакция, която разгледана лист по лист, перо по перо, показва признаването на влошеното състояние за италианската банкова система, обясни той.

"Всичко, което се случва е, че проблемите на италианските банки се прехвърлят към ЕЦБ", подчерта Кер. 

Още от разговора с Кер вижте във видеото тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Разбирачев

преди 7 години

Другари и другарки,роми и копанарки какво сте ми се закъхърили? Един псевдо експерт отново пророкува а в същото време инвестира в Евро. Така се правят пари - убеждаваш бълъците да купуват захар а ти сол. Цената на една валута,колкото и еквилибристики да правят от ЕЦБ се определя от платежния баланс.А той винаги е бил положителен за еврозоната.Реалната цена на еврото е поне 1.5$,но М.Драги зорлем го подтиска за да храни немските и френски износители.За туй и лихвите са под процент по заемите там.

27

до 21 и рубладжиите

преди 7 години

Очарован съм от Вашето преклонение пред силата на рублата. Може ли един личен въпрос? След като Ви платят в рубли, моментално обръщате руските "пари" в каква валута? Защото полсе Вашето дете-което учи в пропадналия Запад--Ще преуплаче за пари, а не за рубли. Защото Вие, отивате на екскурзии в ненавастния Запад, а не в възхитителния Магадан.

26

Анонимен

преди 7 години

При "напечатани" и пуснати в "обръщение" 100 лв няма откъде да се появят още 10 лв, при лихва 10%!По теория при капитализма "капитал" са парите,а печалбата -от безконтролно "допълнително" напечатани пари за лихвите-и цените растат!Войни, бедствия,болести,промяна на климата и т.н.-всичко в името на печатането на повече пари!По теория при социализма "капитал" е ЧОВЕКЪТ с неговите знания, умения и опит!Печаташ "само" 100 лв и ЧОВЕКЪТ-а не банкера-създава блага и цените намаляват!КИТАЙСКИ НОМЕРА!

fallback