Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Насърчена от износа, туризма и вътрешното потребление, българската икономика отбелязва седмата поредна година на ръст, докато страната се готви за трети предсрочни избори в рамките на пет години.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3,4% спрямо същия период на предходната година и с 0,9% на сезонно изгладена база спрямо третото тримесечие на 2016 г., показват експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Резултатът почти съвпада с консенсусната оценка на петима анализатори, анкетирани от Bloomberg, за ръст от 3,5 на сто, и надвишава значително средния ръст за ЕС от 1,7 на сто.

Припомняме, че през третото тримесечие на миналата година произведените стоки и услуги също нараснаха с 3,4%. В понеделник Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че за 2016 г. страната ще отбележи икономически растеж от 3,1%, който през 2017 г. ще се забави до 2,9% на фона на политическите сътресения преди изборите.

Според данните на НСИ за последните три месеца от изминалата година брутният вътрешен продукт на страната достига  25,36 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 21,7 млрд. лв.

"Политическата несигурност през последните месеци не се отрази на ръста през годината", коментира пред Bloomberg преди оповестяването на данните Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг.

"Компаниите се разширяват на чужди пазари, преди всичко в ЕС. Разширеното кредитиране подхрани вътрешното потребление. Възстановяването на глобалните цени на суровините, включително на металите, насърчи износа", коментира още той.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

Икономиката ни е пълна трагедия. Едиствентие пари идват от евро фондовете.За какво производство говорият тия?

13

Анонимен

преди 7 години

NE ZNAEX 4E RASTA NA IKONOMIKATA E OBARZANA S VZIMANETO NA ZAEMI????AKO IMAX DOXOD STABILEN I RASTQ6 EDVA LI DARJAVATA 6TE VZIAME ZAEMI?? KOI LI LAJE ??? I OFCETE IZBERATELI VQRVAT

12

Анонимен

преди 7 години

2019година еврофондовете спират.Тогава дървото ще е голямо.Така че тези които дойдат на власт да се възползват за последно и като за последнода крадат.После започвчт само заемите,Но и от тех може да се краде,стига да си във властта.

fallback