Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваният от Министерство на финансите излишък от над 1,5 млрд. лева за 2016 се дължи основно на два фактора - по-доброто изпълнение на някои данъчни приходи и реализирането на по-малко разходи, свързано с по-слабото усвояване на еврофондовете. Това коментира икономистът проф. Ганчо Ганчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Самият излишък има две страни, отбеляза той. От една страна, държавата разполага с повече резерви, което говори за подобряване на събираемостта и по-добра фискална дисциплина. "В краткосрочен план обаче, не трябва да забравяме, че сме във валутен борд. Когато държавата изземе 1,5 млрд. лева и ги вкара във фискалния резерв в БНБ, фактически провежда рестриктивна политика, т.е. има свиване на паричното предлагане при равни други условия, което се отразява негативно върху растежа и заетостта", обясни икономистът. По думите му излишъкът в такива икономики като българската е нож с две остриета. 

Кои ще са най-големите рискове за българската икономика през 2017? Доколко разумно бе прибързаното приемане на Бюджет 2017? 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase