Снимка: архив, Reuters
fallback

Гъши дроб, произведен в България, завладява пазара в Белгия, съобщи телевизия Ер Те Ел в репортаж от с. Милево, област Пловдив.

Деликатесът от нашата страна изпреварва по продажби традиционния производител Франция. Същевременно Франция остава първенец по производство на гъши дроб с 20 000 тона добив годишно, а на второ място се нарежда българското изделие.

Внасяният в Белгия гъши дроб от България струва едва 25,70 евро за килограм, докато френският е с цена 41,70 евро. Уточнява се, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца внос от Франция.

Анкетираните в репортажа граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради разликите в отглеждането на гъските. Докато във Франция птиците живеят свободно, в нашата страна те отрастват във ферми. Телевизията уточнява, че 80 на сто от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

ЛАТАЛ

преди 4 години

До Анонимен Отглеждането на гъски/патки заради дроба им се извършва в България още от началото на 60-те години. И всичкото количество беше износ за Франция. Имаше цели райони в Плевенско и Пловдивско, за които това беше поминък на хората и си докарваха за онези години добри допълнителни доходи.

28

ужас

преди 7 години

Проверете методиката за отглеждане на гъски и за омазняване на черния им дроб. Завързват ги, слагат ги в супер малки клетки, пълнат им гушите насила за да дебелеят. Дори има държави които са забранили отглеждането ан гъски за гъши дроб, защото са супер нехуманни. Така, че не се радвайте, просто пак са ни прецакали.

27

Анонимен

преди 7 години

ДА НЕ ВЗЕМАТ ДА НИ СЛОЖАТ СЕГА КВОТА ОТ БРЮКСЕЛ.

fallback