Снимка: Булфото, архив

За първи път от 2008 г. насам хазната ще завърши годината с излишък, вместо с планираните 2% дефицит, обявиха от финансовото министерство в отчета си за отиващата си година.

Причините са стабилизиране на публичните финанси, воденето на балансирана политика и по-високите приходи, вкл. и от европейски програми и фондове, посочват финансовите експерти, цитирани от "24 часа".

Така във фискалния резерв има 14,3 млрд. лв., които са достатъчен буфер срещу шокове и затова следващата година няма да бъде теглен нов външен дълг.

От МФ отчитат още, че икономическият растеж се е ускорил в последните 2 години, като за 2016 г. ще се отчете ръст от 3%, а до 2020 г., той ще се удвои - до 6,4%. А това от своя страна ще позволи по-бърза покачване на доходите ни към средноевропейските, категорични са експертите.

От документа става ясно още, че България покрива показателите за членство в еврозоната и планира подготовка за влизането ни в чакалнята й. За целта още в началото на 2017 г. ще бъде изготвен анализ за всички ползи и рискове от приемането на еврото.

Националната агенция за приходите пък ще събере 17,6 млрд. лв. приходи от данъци и осигурителни вноски. Това е с 12% повече, в сравнение с 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase