Снимка: архив, БулФото
fallback

Ръстът на цените на жилищата в България се ускорява с умерени темпове през първото тримесечие, следвайки тенденциите в Европейския съюз (ЕС), сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода януари – март цените на жилищата у нас отчитат ръст от 4,5% спрямо същия период на миналата година, показва статистиката. Спрямо предходното тримесечие обаче увеличението се забавя до 1,1% от 3,1%.

Средно за ЕС годишният ръст на цените на жилищата през първото тримесечие достига 4%, а за еврозоната – 3%. Спрямо предходното тримесечие е отчетено повишение от съответно 0,7% и 0,4%.

Най-силен годишен ръст на цените на жилищата в ЕС за периода е отчетен в Унгария – 15,2%, следвана от Австрия с 13,4% и Швеция – 12,5%. Само в Италия и Кипър е регистриран спад от по 1,2%.

За тримесечието Унгария и Австрия също са лидери по ръст със съответно 5,2% и 4,2%. Третото място е за Румъния с увеличение на цените спрямо предходното тримесечие от 3,3%. Най-силен спад за тримесечието е отчетен в Кипър (-3,4%) и Малта (-2,8%).

Понижения на цените са регистрирани още в Белгия (-0,6%), Италия (-0,4%), Франция (-0,2%) и Естония и Ирландия (по -0,1%).

Плавно забавяне на ръста на цените се наблюдава на пазарите в Дания, Германия, Естония, Полша.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 7 години

Както са скачали, така и ще паднат, а като паднеш от високо - боли най много! Цените на имотите растат когато има стабилност и добра перспектива за бъдещето, а в България за съжаление такава няма, така че сега лятото докато е още сравнително глобално спокойно ще говорите все още глуости, че цените ще растат, а от есента когато ще се заформи едно голямо финансово и политическо торнадо с последици в цяла европа, ще ревнете и ще си ближете раните за спбствената си глупост!

19

До 24

преди 7 години

Ако ЕС се разпадне, то тогава еврото не просто ще стане "несигурна валута", а ще изчезне като такава. Освен това пазара ще стане изключително несигурен (той вече е!) и точно поради тази причина няма да се инвестира в имоти, а парите ще насочат към други пазари и злато. Мантрата, че цените на имотите винаги ще растат беше валидна за едни отминали времена.... пообразовай се малко повече на тема бизнес и икономика :-)

18

До 21

преди 7 години

След 5г. почти няма да са останали нормални работещи хора в България както е тръгнало (застаряващо население, ниска раждаемост, висока емиграция и т.н.), така че сам можеш да се сетиш коя част от населението ще тръгне да купува имоти у нас... тази която ще е станала преобладаваща част от населението с малко по тъмен тен на кожата. Ще ги взимат жилищата на промоция... 2 на цената на едно... Иначе и в момента в София е пълно с празни жилища - собствениците чакат мантрата цените да скочат до небето

fallback