Пазарът на имоти в страната и в столицата записва стабилно първо тримесечие, показват данните на Агенцията по вписванията, които са публикувани на сайта на институцията.

За периода януари-март са сключени малко под 43 хил. сделки с имоти в цялата страна, което представлява минимален спад от 0,03% спрямо първото тримесечие на 2015 г.

Все пак тримесечието е било доста по-слабо в сравнение с последните три месеца на 2015 г., което обаче е нормално за пазара. Последното тримесечие в обичайния случай е най-натовареното, защото всички бързат да приключат сделките преди празниците и почивките от началото на всяка година.

Що се отнася за София, през първото тримесечие на тази година са сключени общо 5 149 сделки, което е със 7 на сто повече на годишна база. Броят на ипотеките е над 2 500 за тримесечието, като на годишна база отбелязва ръст от над 19% - ясен знак за раздвижването на жилищния пазар в града.

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките.

Статистиката обаче вероятно не отразява напълно картината на пазара в София заради силния ръст на сделките “на зелено” – т.е. на жилища в строеж и дори на проект, практика, позабравена в годините на кризата и малко след нея.

При сделки в строеж договорите между купувачите и инвеститорите не се вписват в Агенцията. Същинското вписване ще се случи след около година-две, след завършването и окончателното предаване на жилищата на купувачите.

Според компаниите за имоти през последната една година сделките с жилища в строеж преобладават и взимат превес над тези с готови жилища заради недостига на готови, качествени жилища ново строителство.

За още икономически новини - посетете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase