Архив: Булфото
fallback

В България влиза прясно мляко от Европа, но никой не може да каже, че то е по-евтино от българското. Това каза Танчо Колев от Асоциацията на млекопроизводителите в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Все пак ние имаме и транспортни разходи. А при закупуване на млякото от Европа, първо се плаща и после пристига", коментира още той.

Загубите на европейските млекопроизводители заради руското ембарго съставят 15% от общото производство на територията на ЕС. За България това се равнява на 30 % от годишното производство на страната, обясни  председателят на млекопреработвателите в България - Димитър Зоров.

По думите му твърденията за съществуващ картел в млечния сектор са неоснователни: "Има 240 предприятия, които не членуват в една организация. Няма как да се договорят всички. Цените в цяла Европа са изравнени, това означава ли, че и там има картел?", попита Зоров.

Той обърна внимание, че едва 30% от кашкавала, продаван у нас, е с български произход.

Вчера Колев поиска директно разпускане на КЗК и намесата на ДАНС за разследване на картел в сектора.

"Поискаме разпускане на Комисията, защото от 8 месеца сме алармирали за разследване, но отговор няма", поясни той..

"Искахме да се намеси ДАНС и Прокуратурата в митници, за да се види каква суровина влиза в Европа, защото на етикетите пише само "Произведено в Европа" и не са изследва какво има вътре в продукта. Агенцията по храните не е представила протоколи на изследваните храни и колко от тях имат палмова мазнина вътре", поясни той.

Колев защити тезата, че значителна част от загубите в сектора са генерирани от липсата на проверка. По думите му бюджетът губи над 100 млн. лева от това.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

A ZAPLATITE I TE LI SA NI PO4TI KATO NA EVROPEICITE?

17

Анонимен

преди 8 години

В испания лидълското е на 58ц ,а по-скъпото стига до към 89ц , при изкупна цена 32-35ц , и в Лидъла има едно бяло саламурено сирене (6,50Е за кг), каквото в България от мноооого години не съм ял

16

Chastna mandra

преди 8 години

Dance :-):-):-):-):-):-)

fallback