Снимка: Reuters, архив

На макроикономическо ниво дългът задължително трябва да води до по-висок икономически растеж. Това обясни в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria финансистът проф. Гарабед Минасян.

Миналата седмица стана ясно, че Министерство на финансите планира д изтегли наведнъж целия предвиден за тази година дълг от 2 млрд. евро.

"Дълг не е мръсна дума. Майсторлъкът е да използваш чуждите пари в свой интерес и основният въпрос е за какво ще се използват тези пари. Оправдано е да се взимат външни дългове, ако те водят до повишен икономически растеж", обясни Минасян.

Още по темата

Видимо, че има трудности с банковата система покрай КТБ. Защо населението ще трябва да плащаме за това, което е станала с тази банка, попита икономистът.

Миналата година при дебатите за дълга от 8 млрд. евро се оказа, че големият проблем е липсата на яснота за какво ще бъде изразходена голяма част от него - над 2 млрд. евро, коментираха и икономистът Юлиан Войнов.

Според него сделката ще бъде успешна. На база на резултатите от миналата година и отрицателните лихви от ЕС той изрази очаквания, че търсенето на емисии като тази, които носят положителна доходност, ще предизвика интерес.

Минасян допълни, че случаят с КТБ е показал, че голяма част от регулациите у нас не се прилагат добре. По думите на Войнов се наблюдават положителни резултати от подготовката на банките за оценката на активите. В последните месеци те направиха редица промени и подобриха качеството на портфейлите си, допълни той.

Проблемът е, че това се случва много късно, защото тази оценка трябваше да се направи веднага след затварянето на КТБ.

Целият разговор може да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase