Снимка: архив, БулФото
fallback

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев заяви, че няма отношение към нито една от двете фирми по казуса със спрения търг за магистрала "Хемус".

Oще по темата

Спирането на търга бе разпоредено вчера от премиера Бойко Борисов, а впоследствие той призна, че причината е, че за процедурата витаят съмнения.

Днес регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че предстои нова обществена поръчка, а аутобанът ще се строи не с европари, а със средства от държавния бюджет.

"Не знам кой какво е проверил, нека да извади някой документи, да ги сложи на масата и тогава ще призная, но да се казва по слухове, че някой е чул... Декларирам, че нямам никакво отношение към тези две фирми, просто Златев и Пеевски са удобни имена", заяви Златев след среща на асоциацията с премиера Бойко Борисов.

Той допълни, че темата с магистрала "Хемус" не е била обсъждана с премиера, но продължи по този въпрос с думите: "Няма казус".

"Висш държавен чиновник казва, че нямаме пари и затова прекратяваме конкурса. Логичните въпроси са: "Като нямате пари, защо правите конкурс?, Как така се икономисват 800 милиона от една друга магистрала?, Какво значи, че сега тази магистрала ще погълне 800 милиона повече", попита още той. Доста пикантно е да се каже: "Всъщност те - Златев и Пеевски ... витаят някакви слухове", заключи Златев, цитиран от БТА.

В срещата с премиера и асоциацията са участвали още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов. Премиерът е бил информиран от представителите на бизнеса за нелоялните практики в бранша.

От сектора са настоявали за равнопоставеност на всички участници на пазара и отсъствие на двойни стандарти, както и за върховенство на закона. По думите на Златев премиерът е приел радушно изказванията на деловите среди.

Бойко Борисов е разпоредил да се работи по поставените от бизнеса въпроси и е било постигнато съгласие за нова среща следващата седмица, на която окончателно да бъдат обсъдени мерките, които МС ще предприеме за нормализиране и изсветляване на този вид бизнес, съобщи Златев.

Сред мерките, предложени от бизнеса, са уеднаквяване на законовите изисквания за всички видове бензиностанции - измервателни уреди, онлайн свързване с приходните агенции. Борисов е разпоредил на съответни министри да му докладват до края на седмицата по темите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Онзи

преди 8 години

Човека не знае. От къде да знае той не е чувал нито за "хемус" , а за картел трябва да провери какво означава тази дума.

20

Наблюдател

преди 8 години

Няма милиарди и никой няма отношение! Вероятно извънземните щели са да я строят....

19

циник

преди 8 години

ХАХАХА - Златев, Златев бе как тъй, че все ЛукОЙЛ печели поръчките за доставка на гориво за НС, МС, Министерства и Държавни агенции през последните 5 години, пресен пример от вчера - ЛукОЙЛ спечели поръчката за АСП, а от има няма 10 години ИПОН охранява ЛукОЙЛ, Вие ако си вярвате, НИЕ отдавна НЕ Ви вярваме!!!

fallback