Снимка: Ройтерс
fallback

Петролът продължава да поевтинява във вторник, като за пореден път удари 12-годишно дъно, а мнозина анализатори предвиждат още спадове, пише WBPonline, цитиран от Investor.bg.

Към 9:37 часа американският лек суров петрол се търгува с понижение от 2,53% до 30,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 1,69% спад до 31,05 долара за барел. Така за първи път от края на 2003 г. насам WTI се продава под 31 долара за барел.

По-рано през сесията WTI поевтиня до най-ниското си ниво от декември 2003 г., а Брентът – до най-ниската стойност от април 2004 г. Цените обаче така и не паднаха под 30 долара за барел.  По-късно във вторник ще бъдат публикувани данни на Американския петролен институт за резервите в САЩ. По-важният доклад на правителствената Администрация за енергийна информация излиза в сряда.

„Мащабните разпродажби при суровината изглежда ща продължат в краткосрочен план, доката пазарът не намери ново равновесие“, казват от австралийската банка ANZ.

Анализаторите от Morgan Stanley допускат, че цена от 20 долара за барел може да стане скоро реалност, като по този начин се присъединяват към прогнозата на инвестиционната банка Goldman Sachs, според която през цялата 2016 г. може да се наблюдават ниски цени. “Предвид продължаващото поскъпване на долара сценарий с цена от 20-25 долара е възможен”, пишат от Morgan Stanley.

WBPonline посочва, че от началото на новата година и двата ключови сорта са поевтинели с около 17%. Според Barclays средната им цена през 2016 г. Ще бъде 37 долара за барел, което е далеч под предишните очаквания за 60 долара при Brent и 56 долара при WTI.

Най-песимистичната прогноза засега идва от Standard Chartered – 10 долара за барел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Чавес

преди 8 години

Рафинерията в Бургас не работи с петрол Брент, цените на всички останали марки петрол са по-ниски - всички близкоизточни са на цени под 30 отдавна а също и на руската марка Урал. Но по бензиностанциите цените са като че ли купуват петрола по 65$.

23

Анонимен

преди 8 години

Забавно е сравнението между САЩ и Русия в каквото и да било отношение. Та това са абсолютно несравними величини.

22

Ала_Бала

преди 8 години

до 26 Дългът на САЩ е вътрешен. Цените са много високи и производството на стоки съпо. Америка по тази причина е деиндустриализирана и може да произвежда само виртуални технологии. Много от полетата и вече не могат да се използват за селскостопанско производство, защото там дълго време са вилняли фирми като Монсанто!

fallback