Снимка: Reuters, архив

Премиерът Бойко Борисов е събрал спешно енергийните шефове, за да търсят решение след изненадващо писмо от "Газпром Експорт", съобщи bTV.

Още по темата

С писмо руската фирма "Газпром Експорт" до българо-руското дружество "Овергаз" информира, че от 1 януари 2016 г. се предвижда 0 количество газ за всички битови потребители в България.

Става дума за 200 хиляди семейства от различни градове, които са газифицирани.

Писмото е било получено преди часове в "Булгартрансгаз" - фирмата, която осигурява тръбите за газа.

Според осведомени, на спешно свиканото заседание са събрани шефът на управителния съвет на "Булгартрансгаз", шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, председателят на Националната електрическа компания Петър Илиев и директорът на "Булгаргаз" Петьо Иванов.

След срещата при премиера, държавните дружества са уверили, че ако "Овергаз" сключи договор с "Булгаргаз", общественият доставчик ще осигури доставките, така че потребителите да не усетят последствия от финансовия спор.

За срещата потвърди изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен и обясни, че премиерът е дал инструкции и държавните дружества "Булгаргаз” и "Булгартрансгаз”  имат готовност, в момента в който "Овергаз” се обърне към тях да получи доставките.

"Писмото е адресирано до "Овергаз” с копие до "Булгартрансгаз”. Срещу заявката на „Овергаз” от 1 януари 2016 година са посочени нули, което означава, че "Газпром Експорт” не предвижда доставки за "Овергаз” към настоящия момент, а "Овергаз има около 200 000 абонати”, заяви Коен.

В началото на 2013 г. Москва също заплаши България със спиране на доставките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase