Архив: Булфото
fallback

Енергийната борса няма да повлияе особено върху разходите на битовите потребители, смята доц. Валентин Колев, който е бивш шеф на ЕСО.

По думите му причината за това е в структурата на цената на електрическата енергия в България.

"Искам да охладя очакванията на българския потребител, че няма кой знае да повлияе борсата поради простата причина, че структурата на цената на електрическата енергия в България е доста особена. В какъв смисъл - казвал съм, че средно претегленият разход на българския абонат е от порядъка на 50 -60 лв. месечно. Това се равнява на 300 – 350 киловат часа на месец. От този разход под 50% е участието на електрическата енергия. Останалите пари са мрежови услуги, преносни, ДДС и т.н.", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR .

В този смисъл той допълни, че не е сигурен дали "при тази ценова политика, ако битовите потребители излязат на този пазар, ще получат по-ниски разходи. Никак не съм убеден. Мисля, че ще получат по-високи разходи", коментира той.

Той посочи още, че авариите с тока в различни части на страната са свързани с физическото състояние на електрическата мрежа, коментира бившият шеф на ЕСО.

"Трябва да е ясно, че борсата не е мястото, където българският битов потребител ще се реализира. Тя тепърва трябва да получи ликвидност. Ако някой потребител реши да си смени оператора от януари, мястото, където трябва да провери за условията как се слува това, са страниците на отделните доставчици - ЧЕЗ, EVN, Енергопро", поясни Колев.

Цялото интервю чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

asen

преди 8 години

защо искат 250 лева и след това да нямат право да се върнат на регулирани цени.

6

анонимен

преди 8 години

в българия няма евтино ше използват борсата и цените ще скочат главоломнозащо бензинът не е 1 лев като отиде вече на 35 дол барела

5

Анонимен

преди 8 години

"Валентин Колев, който е бивш шеф на ЕСО." ЗА ЦЕЛИ ДВА МЕСЕЦА, И РАЗБИРА СЕ НАЗНАЧЕН ЩОТО Е ОТ НАШТЕ. ПРЕПОДАВА ЕКОЛОГИЯ В ТУ-СОФИЯ, ЗАКОНА НА ОМ МУ Е ПОЗНАТ ОТ WIKIPEDIA. ТОЧНО КАТО ЗА ШЕФ В ТАЯ СЛАВНА ДЪРЖАВА

fallback