Архив: Булфото
fallback

"Южен поток" трябва да бъде размразен, защото проектът е от полза за България. Това каза председателят на Съвета на директорите на "Приста Ойл Груп" Пламен Бобоков в ефира на националната телевизия Bulgarian ON AIR.

С кризата между Русия и Турция България има уникален шанс - трябва веднага да се пътува в Москва и да се използва ситуацията да се подновят преговорите за руския газ у нас. Може би във варианта, които предложи премиерът Борисов - да се строи газов хъб, предположи Бобоков.

Точно преди 1 година - през ноември 2014, Путин обяви спирането на проекта "Южен поток".

"Икономическата логика на Русия налага продаването на газа, това може да пасне на нашите интереси. Има съгласуване от страна на ЕК, ние трябва да сме инициатори. При нас това липсва", заяви предприемачът.

По негови думи на българския пазар има монопол, който определя цените на горивата. Няма конкурентен внос, който би регулирал пазара, добави той.

Според Бобоков най-големият проблем в българската икономика, за който светкавично трябва да се намери решение, е "таксата задължение към обществото" при цената на тока. По негови думи това оказва директно влияние върху българските производители и прави производството неконкурентно. Бобоков добави, че българският ток е най-скъпият в Европа.

И обратното - като най-голям приоритет в икономиката на страната предприемачът определи плоския данък. "Тази свещена крава не трябва да се пипа", поясни той.

Директорът на "Приста Ойл Груп“ беше категоричен, че е нужна дългосрочна стратегия за прокарване на българския бизнес на международно ниво.

Трябва да има точна и ясна стратегия за пазарите - кой и къде ще ги развива. Правителството трябва да го направи. Никой не обръща внимание на това.

Аз бих инвестирал във външно министерство и нашите представителства зад граница. Те могат да са проводници, чрез които българският бизнес да достигне до съответните държави. Трябва да се определи къде България е конкурентна, подчерта Пламен Бобоков.

По думите му България трябва да създаде условия за идването на руските туристи. Според него страната ни трябва да се възползва от препоръката на руското правителство към гражданите си да не пътуват за Турция и Египет.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

тя

преди 8 години

Господине , това което съветваш нашите политици може да стане само от смели хора- родолюбци , но такива политици в България няма!

38

БГ

преди 8 години

НИЕ НИЩО НЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ,БИЛИ СМЕ РОБИ 500 ГОДИНИ И СЕГА НЕ МИСЛИМ С ГЛАВИТЕ СИ, А ЧАКАМЕ ДРУГИ ДА НИ КАЗВАТ, КОЛКО ТРЯБВА ДА ЯДЕМ.ТЕЗИ ДЕТО ОТКАЗВАТ ЮЖЕН ПОТОК НЕ СА ГЛАДНИ,ТЕ НИ ИЗЯДОХА ХЛЯБА И ПОСТРОЕНОТО 50 ГОДИНИ.ТЕЗИ КОИТО НЕ ИСКАТ В МОМЕМТА,СЪЩО НЕ СА ГЛАДНИ,ТЕ СЕ ЗАХРАНВАТ С ДОЛАРИ,ЗАТОВА АЗ НЕ ВЯРВАМ В БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ.

37

Анонимен

преди 8 години

бизнеса е силно казано тоя си говори от негово име.

fallback