Снимка: архив Reuters
fallback

Руската компания "Русатом Сервис", част от държавната корпорация "Росатом", и АЕЦ "Козлодуй" подписаха договор за доставка на резервни части, необходими за изпълнение на плановия ремонт на основното оборудване на атомната ни централа за следващата плановоремонтна кампания.

Договорът предвижда изработване и доставка на резервни части за главните циркулационни помпи тип ГЦН-195М, които са в експлоатация в пети и шести енергоблок на централата, съобщават от компанията. Резервните части ще се използват за регламентиран ремонт на сменяемите части на помпите и ще бъдат приложени в рамките на ППР-2016 (планов ремонт) през април и септември следващата година.
 
Надеждната работа на главните циркулационни помпи е важна за нормалната експлоатация на енергоблоковете, тъй като именно помпите отговарят за циркулацията на топлоносителя и отвеждането на топлината от активната зона на реактора.
 
Производител на резервните части по договора ще бъде руското предприятие "ЦКБМ" (Санкт Петербург). "ЦКБМ" е част от "Атоменергомаш" - подразделение на руската държавна корпорация "Росатом" и е специализирано в производството на оборудване за ядрената енергетика.
 
"Русатом Сервис" е част от "Росатом" и се занимава с техническото обслужване, ремонта и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн в чужбина.

В началото на октомври компанията заяви интереса си за участие и в проекта за удължаване на живота на шести блок в Козлодуй.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 8 години

Бизнеса отдавна няма цвят - в БГ се пазаруват активи на едро - Чува се че летището ще се дава за 30 години,БДЖто е пред фалит,и после на тезгяха до 3 години и магистралите са на концесия - плажове,планини, води, електричество, гори и подземни богатства също отидоха на концесии.Хората отидоха на концесия/пардон избягаха/.Въобще от толкова розови неща защо не дадат на нашите управляващи една концесия/пардон билет/ за някой лагер в Антрактида.А и Банките също са в сметката.

20

Анонимен

преди 8 години

Кой им разреше. Трябваше да вземат от полша.нали има забрана на стоки от Русия

19

възмутен

преди 8 години

Стига с тези хибридни войни на Русия! Ненчев веднага да се захваща, той разбира от всичко, ще помогне и за модернизацията на АЕЦ. Очаквам всеки момент да разобличи руснаците, че са му предлагали подкуп... ако не подкуп поне водка.Ще докара поляци или поне украинци. Последните знаят как гърмят блокове на АЕЦ, имат опит, а тази година успешно потушиха три пожара в Запорожката АЕц. Поне за толкова съобщиха.

fallback