Снимка: Reuters, архив

Спадът на китайски акции доведе фондовите пазари в Азия, Европа и САЩ до резки понижения, пише ВВС.

Какво се крие зад спада в Китай?

По-широката картина е, че икономическият растеж на Китай се забавя и има опасения, че преходът към по-бавен и по-устойчив темп на растеж може да бъде разрушителен.

В допълнение имаше бум на китайския фондов пазар, след като индексът на Шанхайската борса се удвои за годината до средата на юни. Това беше отчасти в резултат на покупки на акции с пари назаем, така че когато пазарът започна да спада, много инвеститори решиха да продадат инвестициите си, за да изплатят дълговете. Това усили първоначалния спад.

Често има някакъв специфичен фактор, който тласка акциите надолу в определени дни. Този път това беше нещо, което китайската централна банка не направи. Тя не предприе стъпки за стимулиране на банковото кредитиране, което беше разочарование за инвеститорите, които мислеха, че тя ще го направи.

Още по темата

Какво означава това за останалата част от света?

Прекият финансов ефект от по-ниските цени на акциите в Китай е умерен. Няма достатъчно чуждестранни инвестиции на китайския пазар, за да бъде това сериозен проблем. Според консултантската компания London Capital Economics чужденците притежават само 2% от местните акции.

Въпросът е по-скоро дали спадът при акциите отразява забавянето на икономическия растеж в Китай, опасенията за което бяха подсилени от девалвацията на юана по-рано този месец. Сътресенията на финансовите пазари в Китай подчертават въпроса дали икономиката се насочва към "твърдо приземяване".

В момента Китай е толкова голяма сила в глобалната икономика, че това неизбежно ще се отрази на останалата част от света. Тя е втората по големина икономика и вторият по големина вносител на стоки и търговски услуги.

Не става въпрос само за акциите

Цените на много суровини също бяха засегнати, особено на петрола. Цената на сорта Брент е паднала с около една трета от средата на юни, когато китайският фондов пазар започна спада си.

Китай е такъв голям купувач на промишлени стоки, че възможността за по-ниски от очакваното продажби за страната намали цените на медта и алуминия.

Златото пък поскъпна в последните няколко седмици (макар че е по-евтино спрямо началото на спада на китайския финансов пазар). Жълтият метал се разглежда от мнозина като сигурна инвестиция - защита срещу инфлацията и по-общата финансова нестабилност.

Последните спадове на китайските акции оскъпиха някои валути, които се разглеждат като сигурни инвестиции, като йената и швейцарския франк.

Доларът със сигурност има потенциал да бъдат засегнат по същия начин, но непосредственото въздействие бе, че инвеститорите се замислиха дали Федералният резерв няма да забави вдигането на лихвите заради сътресенията. Перспективата за по-ниска от очакваното възвръщаемост на активите в САЩ отслабва долара.

Ефектът на "сигурното убежище" също така намалява доходността по държавните ценни книжа в САЩ и Германия.

Ефектът върху обикновените китайци

Тези, които заеха пари за покупка на акции, в последните няколко месеца бяха засегнати много тежко. Но повечето хора в страната не притежават акции - само един човек на 30 го прави, според Capital Economics.

За повечето китайци по-широкият въпрос е за здравето на икономиката на страната. Ако Китай постигне плавен преход към по-бавен и по-устойчив темп на растеж, то вероятно страната ще продължи да генерира повишаване на жизненото равнище за повечето хора. Един по-рязък спад би означавал много фалити и загуба на работни места.

Какво може да направят китайските власти?

Те имат няколко възможности за стимулиране на икономиката, които могат да повлияят на фондовите пазари. Те биха могли да намалят лихвените проценти, да облекчат банковото кредитиране или да увеличат разходите. Те биха могли също така да обезценят още юана, за да стимулират допълнително износа.

Колко притеснени трябва да бъдем?

Мненията варират, но криза на китайската икономика ще има сериозно отражение за останалата част от света, особено за страни и фирми, които изнасят за Китай.

Още икономически новини и анализи четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase