Снимка: архив Reuters

Финансова полиция трябва да се заеме със сивата икономика – това предлага финансистът Красимир Ангарски в интервю за вестник „Труд“. Трябва да се създадат съответните органи и институции, които да се борят със сивия сектор, защото не може данъчните инспектори да се справят с тези престъпления, смята бившия шеф на Столичното данъчно управление и на Банковата консолидационна компания, който наскоро оглави структурата за обединение на деветте болници в карето около Александровска.

Запитан защо страната продължава да е на челните места в ЕС с 30% сива икономика, той казва, че въпреки всичко имаме напредък в сравнение с Гърция и други държави, в които не дават навсякъде фискални бонове.

„Но все още у нас има голям процент сива икономика и неплащане на данъци. В някои сектори тя дори е над 50%.

Например в строителството и различните комунални услуги. Сивата икономика често е свързана и с организираната престъпна дейност. През годините досега много правителства на България са заявявали, че ще се борят със сивата икономика, но нищо съществено не се прави. Освен инцидентно, Брюксел ни критикува и ние ще предлагаме мерки“, казва той.

Според него вместо 13 ведомства да предлагат по общо 100 мерки, е по-ефективно да се подходи професионално със създаването на финансова полиция.

Данъчната полиция по думите му трябва да е част от сегашните структури, но да е на двойно подчинение - на министерството на финансите и на МВР. „Финансовата полиция може да се създаде много лесно, стига да има политическа воля. Но ми се струва, че все още няма. Просто трябва на 50-60 души да се дадат правомощия на данъчни инспектори и на полицаи. Те ще разкриват финансови и данъчни престъпления. В повечето европейски държави има финансова полиция“, аргументира идеята си финансистът.

„Отделно от това в България трябва да се създадат и специални звена в съда. Ако не е чак финансов съд, какъвто има в редица държави, то поне трябва да има специализирани звена. Така в по-кратки срокове ще се разглеждат делата, свързани със сивия сектор. Сега с години се протакат. В крайна сметка няма никакъв ефект, в повечето случаи делата се губят. Трябва да се въведат и по-строги наказания за данъчни престъпления. Не може да дължиш милиони и да няма наказателна отговорност. Без значение кой си и какъв си. В световен мащаб има такива случаи, когато в затвора попадат много известни хора“, предлага още той.

Красимир Ангарски отчита, че най-важното е да има политическа воля и мнозинство в парламента, което да приеме такива закони. Включително и извънредно законодателство, каквото е приемано в редица държави в Европа. При започване на такива акции трябва да се обяви данъчна амнистия за тези, които през годините не са декларирали определени доходи. Те трябва да ги обявят и еднократно да се обложат. Така ще се съберат значителни приходи, допълва той.

„Тук не става въпрос за доходи от престъпления, а за доходи от икономическа дейност. Важно е какви гаранции ще даде държавата, че няма да бъдат наказвани лицата, които обявят имуществото си, придобито, без да са платени данъци върху него“, уточнява експертът.

По темата за сливането на НАП и митниците той заявява, че за държава с население 7 милиона е най-добре да има единна приходна агенция.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase