Снимка: архив, БулФото
fallback

Въведената от екоминистерството продуктова такса за тънките найлонови торбички с дръжки не е намалила употребата им. Около този извод се обединиха пред телевизия Bulgaria On Air Диана Латева от браншова асоциация "Полимери" и Данита Заричинова, експерт към програма "Нулеви отпадъци" на природозащитната организация "За Земята".

Латева поясни, че сега българските производители плащат според наредба на МОСВ продуктова такса от 55 ст на торбичка. От тази такса обаче са освободени производителите от ЕС и така легално се внасят по-евтини торбички от Франция, Италия и Испания. Имало и внос от трети страни - Китай и други държави, който не е контролиран, тъй като наредбата не е съгласувана с  Агенция "Митници", твърди тя.

По думите на Латева в резултат има спад на производството на тези торбички в България, както и съкратени работници при преструктурирането на производствата. По данни на Диана Латева за 2014 г. в екоминистерството са постъпили едва 20 000 лв. от продуктовата такса. "Ние не работим при равни условия в пазарна среда", заяви тя.

Всеки българин ползва средно по 250 торбички на година, заяви от своя страна Данита Заричинова. Тя припомни, че при повторното оползотворяване на един продукт се пестят както материали, така и енергия. Ако едно изделие не може да бъде рециклирано или компостирано, то не трябва изобщо да бъде използвано, настоя тя.

По думите на експерта торбичките лесно се разпространяват в природата, бързо се разпадат на по-малки частици и затова умират и много животни, тъй като бъркат пластмасата с храна. Но и това не е всичко - водните басейни също се замърсяват бързо.

Латева изчисли, че продуктовата такса за торбичките е по-висока спрямо акциза на цигарите, защото една торбичка е със себестойност от 2 до 4 ст. „Ние предлагаме наредбата да бъде променена и задължението магазините да плащат продуктова такса. Тогава много лесно проверяващите ще засекат колко торбички са продадени и на каква цена и дали е внесена продуктовата такса“, настоя тя.

По отношение на биоразградимите торбички Латева поясни, че засега не са решение, тъй като могат да бъдат рециклирани само в специална инсталация, каквато в Българя няма, и то ако са събрани отделно. Тъй като това на практика не става, те също замърсяват за момента околната среда.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 години

Не плащат такса, а произвеждат по-здрави торбички на цена 2-3 ст.

18

Анонимен

преди 8 години

Торбичките са за многократна употреба.

17

Мей-мей

преди 8 години

Това са пълни глупости.Ако искаха някяакъв ефект ,просто трябваше да въвведат хартиени торби.тогава пък трябваше да се отсекат повече дървета за да се произведат хартиените опаковки.

fallback