Снимка: архив, БулФото
fallback

Бизнесът си плаща данъците и срещу това иска образователен продукт, който е годен веднага да започне работа. Затова от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ са толкова настойчиви учебните програми да бъдат съобразени с нуждите на практиката, коментира за БТА председателят на Търговската палата Цветан Симеонов.

Според последното проучване на организацията само две сфери на образованието в България са получили добра оценка от бизнеса - секторът на информационните технологии, където процентът на одобрение е много висок и този на езиковите гимназии.

От БТПП препоръчват още да се наблегне и на обучението в предприемачество, което да започне от първите класове - веднага след четенето и писането, както и в образователния процес да се включат преподаватели директно от практиката.

България и сега заради липса на предприемачески умения губи много интелектуална енергия, която не може да бъде практически реализирана, твърди Симеонов. Търговската палата предвижда в следващия програмен период да работи по проекти за повишаване на мобилността на работната сила у нас.

Ключовият елемент при въвеждане на дуалното образование е добрият контакт с практиката и съобразяване на училищата с нуждите на фирмите в съответния регион, каза още Симеонов. По думите му необходимо е да бъдат добавени финансови стимули за фирмите.

БТПП работи и в посока на валидиране на уменията, за да се даде възможност на хората, научили в практиката занаяти, да получат документ за усвоените нови професии. Това особено касае ромската общност в България, подчерта Симеонов. Той препоръчва и все по-тясно да бъде обвързано обучението в професионалните училища с това в колежите и висшите учебни заведения.

Подобна мярка ще спести средства на държавата, като цяло времето за обучение ще бъде намалено и кадрите по-рано и по-квалифицирани ще влязат в производството, е становището на БТПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 години

Ами като искат готов продукт, отговарящ на техните нужди, и който да използват за печалба, да вземат да инвестират в образователната система, а не да искат държавата да го прави вместо тях.

18

Анонимен

преди 8 години

Бизнеса ,като иска обучени кадри,да тръгва по ВУЗ-те , СУ и да си търси талантливи и способни работници.Само от там могат да се снабдят с това ,което търсят.Да ги наблюдават последните години от у-ще как са се справяли,как са се отнасяли към материала и да си ги наемат след завършване.Много западни държави практикуват по тази система.

17

Анонимен

преди 8 години

Образованието в българските училища и сега се води по отживял времето си принцип - за всестранно развитата личност. То е претрупано с научни знания, ненужни за живота на огромната маса ученици, които, виждаме, не си правят труда да ги усвояват. От там се повлича всичко останало. Добре е да се разгледат практиките на европейските образователни системи, които дават необходимите научни знания само на онези, които са осъзнали, че ще ги ползват в живота си.

fallback