Снимка: архив, Булфото

Заради ниското потребление на ток в страната и малкият износ част от производствените ни мощности са спрени, предаде БНР.

От електроенергийния системен оператор съобщиха, че ремонтираният 1000 мегаватов пети блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да бъде натоварен изцяло след включването му в електроенергийната система.

В момента потреблението на ток се движи между 3 и 4 хил. мегавата, а износа е около 600 мегавата. Това ниско потребление и малкия износ са причината част от блоковете в някои от най-големите ТЕЦ-ове да не работят, казва изпълнителният директор на електроенергийния системен оператор Иван Йотов.

"Опасенията са, че при такова поведение производството, което можем да си позволим трябва да отговаря на него, което ще рече, че евентуално биха могли да се наложат ограничения на производствени мощности. Такива в момента ограничения има. Работят 4 от 8-те блок в "Марица-Изток 2", два блока не работят и в ТЕЦ "Марица Изток 3", коментира той.

"Прогнозите водят до един извод – може би ще се наложи непълно натоварване на блока на АЕЦ "Козлодуй", който по план трябва да влезе в електроенергийната система на 20-ти май. До 700 мегавата ще бъде максимумът на натоварването на ремонтирания блок", заключи Йотов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase