Марош Шефчович. Снимка: архив, Reuters
fallback

Преди да се обяви такова сериозно решение като промяна на транзитния маршрут за доставка на руски газ за Европа - не през Украйна, а по газопровода „Турски поток“, който да минава през Турция, по-добре е първо то да бъде обсъдено, особено с ЕС, тъй като той е много важен потребител на Газпром.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович в интервю за руското издание РБК.

Миналата седмица Шефчович беше на посещение в Москва. Тогава шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че до 2020 г. Газпром ще се откаже от транзита на газ през Украйна.

Oще по темата

Еврокомисарят изрази силното си учудване как шефът на Газпром Алексей Милер обяви, че „Южен поток“ е закрит и е прието решение за пренасочване на целия газ, който се доставя през Украйна, към Турция – 50-60 млрд. куб.м. Милер „каза, че този газ ще се доставя на турско-гръцката граница, а по-нататък е наш проблем как ще го използваме. „Ако искате да го получите, трябва да започнете строителство на газотранспортна инфраструктура /до тази граница/ още отсега“, цитира Шефчович думите на Милер.

Еврокомисарят припомни, че ЕС е „най-големият вносител на енергия в света, плащаме 400 млрд. евро годишно за внос на енергия. Ние сме добър купувач, плащаме навреме, в твърда валута, винаги изпълняваме условията по договорите. Затова съм толкова учуден“, каза Шефчович.

Според него това решение за пренасочване на транзита на газ нарушава действащите договори, в които ясно е записано къде трябва да се доставя газът. И това не е границата на Турция и Гърция, каза Шефчович.

На срещите си в Москва с Милер и вицепремиера Аркадий Дворкович еврокомисарят е предложил „да бъдем рационални и практични при решаването на такива въпроси. Защото на Турция й трябват 14-15 млрд. куб.м. газ, на Югоизточна Европа – 10-15 млрд. куб.м. Какво се планира да се прави с останалите количества?“, обяснява Шефчович.

Затова той посочва, че „напълно да се изключва Украйна, не мисля, че е добре, справедливо и икономически целесъобразно“.

Шефчович казва, че се подготвя среща на високо равнище със страните от Югоизточна Европа. На нея се планира да бъде изработен енергиен план за региона. Ще се обсъжда строителството на газопроводи – интерконектори, желанието на България да построи газов хъб, начинът за разпределяне на планираните инфраструктурни проекти по степен на приоритет, как може да се помогне на тези страни за интегрирането им в европейската газова система, каза еврокомисарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

емо

преди 9 години

украинско-американският фашизъм има само едно бъдеще ;крах затова не им трябват тръби

112

Анонимен

преди 9 години

псевдопатриот/американофил/ .такива докараха българия до просешка тояга.българия в момента преживява най тежката национална катастрофа в историята благодарение на псевдо париотите .да живее русия

111

патриот

преди 9 години

Четейки коментарите по тая статия, може категорично да се степенува умствения багаж на русофилите: глупав, по-глупав, най-глупав и последно путинофил.Злобата с която плюете собствената си родина и възхвалявате джуджето е неописуема.Ще се задавите в нея, жалки родотстъпници!

fallback