Снимка: БТА
fallback

Повечето обещания и обявени приоритети на служебното правителство в икономическия сектор са изпълнени, отчете вицепремиерът Екатерина Захариева пред журналисти. Тя припомни, че при встъпването в длъжност служебното правителство е посочило, че ще работи по спрените оперативни програми и големите стратегически инфраструктурни проекти.

Очакванията са спрените пари по ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие" да бъдат пуснати от Брюксел от 15 ноември. Междувременно правителството е изплатило 450 млн. лева на изпълнителите по програмите от държавния бюджет. Това е било необходимо, защото под заплаха са били поставени всички средства по ОП "Околна среда".

По отношение на големите проекти Захариева каза, че с прекратяването на договора с изпълнителя "Актор" е било спасено изпълнението на лот 4 на магистрала "Струма".

В енергетиката е спазено обещанието за повишаване на прозрачността чрез създаването на Енергийния борд и промените в Закона за енергетиката, които да помогнат ДКЕВР да се превърне в прозрачен и неполитизиран регулаторен орган.

Три пъти е ускорена работата по жп отсечката Пазарджик - Септември и така вече няма риск от неизпълнение на проекта и той няма да бъде спрян, обясни от своя страна транспортният министър Николина Ангелкова.
Тя посочи още, че са подписани меморандумите за още два моста между България и Румъния.

До края на ноември ще бъде внесен и вариантът на ОП "Транспорт". В нея са включени проектите по изграждане на магистрала Хемус, тунела под Шипка, Лот 3 на Струма, както и третия метродиаметър на метрото в София. Жп проектите в ОП Транспорт са с индикативна стойност 1,3 млрд. евро, а пътните -1,25 млрд. евро. Метрото ще струва 420 млн. евро, допълни още транспортният министър. 

С ценовото решение от 1 октомври дефицитът в НЕК намалява с 200 млн. лева на година, но са нужни допълнителни мерки, за да се балансира ситуацията, посочи енергийният министър Васил Щонов. Той припомни, че към 30 юни дефицитът в НЕК от минали години е бил 1,5 млрд. лева, а годишно ще се натрупват допълнително по още 900 млн. лева. Начини за намаляване са износът на ток, използване на приходите от продажбите на въглеродни емисии, както и преговори с американските централи и ВЕИ-сектора. Нужни са обаче отстъпки между всички участници на пазара, допълни Щонов.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Виолина

преди 9 години

Най доброто служебно правителство през целия 25 год. период до сега за България .Всички врагове както на Служебното ,така и на бъдещето ще умрат от яд и злоба,защото панаирите и пазарлъците като на ,,Капалъ черши "свършиха.Свърши и *** ,от тук нататък трябва истинска работа и истински промени в държавата или казано по -точно много работа и отговорност от новото правителство.Успех

1

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

преди 9 години

да жевее БОЙКО БОРИСОВ!

fallback