Снимка: Ройтерс
fallback

България е сред страните, от които е поискано да внесе допълнителни средства в европейския бюджет за 2014 година, съобщaва Bloomberg.

Освен от Великобритания, която бе призована да предостави на европейската хазна 2,1 милиарда евро, допълнителни средства в размер между 6,5 млн. евро и 340 млн. евро са били поискани също така от България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта, съобщи източник, пожелал анонимност.

Великобритания ще трябва да заплати допълнителни 2,1 млрд. евро към бюджета на Европейския съюз (ЕС) в рамките на следващия месец – новина, която се очаква да застраши още позитивния тон на комуникация между Лондон и Брюксел.

Поради факта, че британската икономика се представя по-добре в сравнение с други страни от ЕС след 1995 г., правителството на Обединеното кралство ще трябва да направи плащането най-късно до 1 декември. Сумата представлява почти една пета от нетната вноска на страната за миналата година.

Междувременно Франция – втората най-голяма икономика в рамките на ЕС, ще получи отстъпка от вноската към европейския бюджет от 1 млрд. евро, предава Financial Times.

Очаква се законопроектът да срещне яростна съпротива от евроскептичните британски депутати в един тежък момент за премиера Дейвид Камерън, който се бори напоследък със силните антиевропейски течения, призоваващи за преосмисляне на мястото на Великобритания в Европа.

Освен Франция на противоположната на Великобритания позиция са още Полша и Германия. Властите във Варшава и Берлин ще получат стимули в размер съответно на 316 млн. евро и 779 млн. евро.

Камерън е решен да оспори допълнителната такса, като за целта британският премиер вече е провел среща с колегата си от Холандия Марк Руте. Ниската земя също е сред страните, които са задължени да бъдат по-солидарни с останалите членове, макар че сумата, която Амстердам трябва да внесе, е далеч по-малка.

Източник от Даунинг стрийт 10 заяви: "Не е приемливо просто да се променят вноските за минали години и да бъдат поискани в някакъв удобен момент".

По думите му "Европейската комисия не е очаквала тези пари и не се нуждае от тях". "Ние ще работим с други страни, засегнати по подобен начин, за да се направи всичко възможно за оспорване на това", допълни той.

Новите правила на ЕС ще изменят начина, по който се изчислява брутният национален доход на страните, отключвайки някои скрити елементи, като например проституцията и незаконната търговия с наркотици.

Представители на ЕС са на мнението, че изчисляването просто отразява дългогодишната практика на коригиране на вноските на страните в съответствие с техните темпове на растеж. "Приносът на Великобритания отразява увеличението на богатството ѝ", коментира Патрицио Фиорили, говорител на Европейската комисия.

Новината за ревизията на вноските дойде, след като Камерън призова лидерите на ЕС на срещата на върха в четвъртък да отклонят исканията на Европейския парламент за увеличаване на разходите на ЕС, планирани с цел стимулиране на растежа.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 9 години

И какво правиш при мама итати? Куба и Северна Корея са твоя сън и блян.

30

Анонимен

преди 9 години

Като почнат да праят кюфпетата нацяло от свинска кожа и соя, а хляба от трици и смлени черупки, ще внасяме не ами ще утроим вноските в бюджета на ес. А парното ни ще го пускат само при 30 под нулата. Токът - на режим. Коланите да се стягат бе, Уили.

29

Анонимен

преди 9 години

Приятелю,твоите хора от 1944 г. не са пускали властта. Или смяташ,че с един конгрес на БКП са дали властта на други хора и са се оттеглили в забвение.

fallback