Снимка: Reuters

Ако се наложи преструктуриране на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), то може да бъде извършено само след приемането на съответни законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това доколкото инструментите за преструктуриране и тяхното прилагане не са уредени към настоящия момент в българското законодателство.

Това се посочва в изявление от пресцентъра на Българска народна банка (БНБ) във връзка с изявления по темата в медийното пространство.

Още по темата

Според централната банка в случай, че планът за преструктуриране изисква и държавна помощ, министърът на финансите е националният орган, съгласно Закона за държавните помощи, който осъществява наблюдението, координацията и взаимодействието с Европейската комисия в областта на държавните помощи.

"Такъв план следва да бъде подготвен с водещата роля на Министерството на финансите в съответствие с правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз. В случай че правителството се нуждае от консултант за тази дейност, то може да наеме такъв", отбелязва регулаторът.

"БНБ ще продължи да подпомага министерството с експертния си потенциал в рамките на своите компетенции и правомощия при подготовката и разработването на планове за преструктуриране, свързани с прилагането на схеми за държавна помощ в банковия сектор", посочват от органа.

Централната банка припомня също, че още през месец юли е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните ѝ функции по силата на Закона за кредитните институции. От институцията изтъкват, че и в момента в КТБ се извършва цялостна оценка на качеството на активите, която трябва да бъде осъществена в срок до 20 октомври 2014 г. от три независими одиторски компании – "Афа", "Делойт одит" и "Ърнст и янг".

"БНБ е отговорна за избора на консултанти единствено и само по отношение на оценката на качеството на активите и произтичащото от нея отражение върху оценката на капиталовата адекватност на КТБ, като в тази посока са предприети своевременно необходимите действия", отбелязва институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase