Снимка: Ройтерс

КТБ може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото в сравнение с цената, която би се платила при нейната ликвидация, заявява в личния си блог мажоритарният акционер в поставената под специален надзор банка Цветан Василев.

Възстановяването на КТБ може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по моя оценка е над 2,5 млрд евро, посочва банкерът. Интерес за продажбата на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ и личното си облагодетелстване, казва той.

"Операцията по спасяването на банката е възможна единствено с цената на мои лични загуби - участието ми в КТБ, както и в други компании - на които съм готов и които съм декларирал на консорциума от частни инвеститори", казва банкерът. Концепцията се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност.

По думите на банкера цялата тази концепция на акционерите и на новите потенциални инвеститори е в рязък контраст с поведението на квесторите и на БНБ, които вече подготвят почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши.

Според него това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД.  „Добрите“ кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в „добри“ ръце, за да да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ, твърди Василев.

Същевременно така наречените „лоши“ кредити били предназначени за „доказателствен материал“ за обвинението срещу Василев и колегите му, предполага банкерът.

Търся най-доброто решение за стъкларската фабрика в Парачин, Сърбия, но в никакъв случай то няма да бъде в ущърб на КТБ, заявява Василев. Независимо от трудностите, свързани с неизпълнението на поети ангажименти от КТБ по този проект, в резултат на поставянето й под специален надзор, проектът ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите й, категоричен е банкерът.

Припомняме, че мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

В началото на октомври пък и властите в Лихтенщайн потвърдиха, че водят разследване срещу бизнесмена  по подозрения в пране на пари.

На 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.
 

Казуса с КТБ можете да следите в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase