Снимка: архив Булфото

Според финансиста Емил Хърсев трябва да се намери “осъзнато, оптимално решение” за КТБ, “най-малкото зло”. В предаването “120 минути” по bTV той предупреди, че и в процеса на оздравяване на банката вероятно ще се реализират загуби – и за вложителите, и за акционерите, тъй като все по-трудно може да се намери решение с чисто пазарни способи.

Още по темата
Казусът с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) е тест дали българската държава е в състояние да се справи с подобен род проблеми, коментира още Хърсев. Той участва в специалния експертен съвет за към работодателските и синдикалните организации, който също работи по проблема с банката и предлага възможни решения.

Ако не се справи, ако банката не бъде оздравена и санирана по разбираем от всички начин, това ще остави дълбоко недоверие в държавата и банковата система, предупреди експертът.
Той припомни, че според резултатите от различни проучвания на общественото мнение нацията очаква банката да заработи.

Хърсев коментира, че има консенсус по въпроса за оздравяването на банката – теза, която поддържа и управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Финансистът предупреди, че несъстоятелност на КТБ “ще ни струва много”, като изтъкна, че най-високата цена ще бъде разрушеното доверие. Оставянето на банката да си отиде ще доведе до огромни загуби на фирми и вложители, които ще са непоносими, подчерта той.

“Натрупаха се критична маса становища и позиции, разумна е позицията на главния прокурор”, каза още Хърсев, който припомни думите на обвинител №1, че дейността на КТБ не е обичайната банкова дейност.

Според него законодателството решава принципно нещата и не бива да се нарушава, но към всеки случай трябва да се подхожда "креативно", по неговите думи. Освен “сляпо четене на законовите текстове като фарисеите едно време, трябва да помислим за решение извън закона, например на договорна основа, например да се потърси банка, която вероятно би могла, при някакви условия, при подкрепа, при помощ, включително и от държавата…”, каза той.

Що се отнася до ролята на БНБ, Хърсев посочи, че не е съдник и не би посмял едностранно да твърди каквото и да било. Той обаче посочи, че натискът върху Централната банка е нечестен и тя не е получила подкрепа в описа си да реши в зародиш проблема КТБ.

Той изтъкна, че банката има важно място в банковата система на страната и държавата трябва да покаже, че е в състояние да координира и овладява такива казуси, да обяснява какво и защо прави. Тогава според него ще се създаде доверие – когато покажем, че знаем как да решаваме проблемите.

Всичко по темата КТБ четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase