Проф. Христина Вучева Снимка: архив, Bulgaria on Air
fallback

Необходимо е да се реформират сферите, които се финансират с публични пари, за да се спре изтичането на средства. Това коментира бившият министър на финансите Христина Вучева в сутрешния блок на БНТ.

Вучева посочи, че дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК) няма нищо общо с дефицитите и актуализацията на бюджета, освен ако някой не възнамерява да покрива дефицити на НЕК с бюджетни пари. Това е сложен път и няма как да стане до края на тази година, посочи тя.

Що се отнася за здравеопазването, по думите ѝ колкото и пари да се наливат в сферата, няма да бъдат достатъчни. “Може би цялостна реформа никой няма да направи за това кратко време, и следващото правителство, но някой трябва да осмисли някои неща, които са в рамките на този модел, и би могъл да спре това изтичане на пари”, каза Христина Вучева.

И тя, и икономистът Георги Ангелов са единодушни, че има проблем с приходите, заложени в бюджета, както и че вероятно ще се наложи взимането на заем за покриването на част от дефицита и разплащането на задължения. Двамата обаче не са единодушни за сумата.

Според Вучева “няма нужда от грандиозна сума”, особено ако до края на годината тръгнат спрените пари по двете оперативни програми – “Околна среда” и “Регионално развитие”.

Ангелов обаче посочи, че трябва да се покрият плащания по дълга през януари, плащания по европроекти, както и част от дефицита.

И двамата обаче са категорични, че решение за взимането на нов дълг трябва да вземе следващото правителство. Актуализация на бюджета за тази година може да подготви и служебното правителство и да я представи пред новото Народно събрание, подчерта Вучева.

“Доверявам се на анализите на Румен Порожанов и действително биха могли да се подготвят разчети и да се коригират приходите, както и да се гарантира по-голям дефицит от гласувания”, посочи тя, като изтъкна, че няма друг начин за решаване на проблема с недостига на постъпления до края на годината.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Пламен

преди 9 години

15 еправият,грешка 10 пише глупости.

12

Пламен

преди 9 години

Ама си много прав 10.Така е.

11

Владо

преди 9 години

Непрекъснато се надуват главите на българите за реформи и никой не ги прави .Защо ли, защото кранчето ще секне за тези които си го пускат когато си искат.

fallback