Снимка: архив, БулФото
fallback

Електроразпределителното дружество ЕВН поиска средно увеличение на цената на тока със 17.9% от 1 октомври.

Дружеството е внесло в ДКЕВР заявления за нови цени на електроенергията за своите клиенти, предаде БТА. 

Oще по темата
От това увеличение 7.2 на сто ще отидат директно в Националната електрическа компания, а за ЕВН ще останат 10.7 на сто.

Според ръководството на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите.

С предложенията на ЕВН за промени в цените се коригират грешки на последното ценово решение на ДКЕВР, заявиха от компанията.

По изчисления на дружеството при средномесечна консумация от 200 киловатчаса дневна енергия и 70 киловатчаса нощна енергия едно домакинство при сегашните цени ще има сметка за ток от 45,07 лв., а ако бъде прието ценовото предложение на компанията сметката ще се увеличи до 53,14 лв. на месец.

Предлагаме такова увеличение, защото мрежата се нуждае от инвестиции, коментира пред медиите Йорг Золфелнер. В България има приети стандарти, които трябва услугата електроснабдяване да покрива и това струва средства, не може да караш мерцедес на цената на жигула, даде пример той.

Золфелнер посочи, че поне по 141 млн. лв. годишно трябва да инвестира дружеството в мрежата, за да бъде тя на европейско ниво. Ако не се правят инвестиции ще се върнем към състоянието на прекъсване на тока и чести аварии, предупреди той.

ДКЕВР има последна дума за цените на тока. В момента обаче не е ясен съставът на комисията, след като служебният кабинет поиска оставките на председателя Боян Боев и двама от членовете - Лиляна Младенова и Еленко Божков.

От съобщение на МИЕ стана ясно, че Боев и Младенова ще освободят постовете, а Божков, който категорично отказа да подаде оставка, ще бъде отстранен.

Обявявайки смените и създаването на Енергиен борд, който днес ще проведе първото си заседание, служебното правителство се обяви за плавно повишаване на цените на тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

sallaadin

преди 9 години

Преди време бях на Палма де Майорка и се поинтересувах, имат една тарифа на стойност 22евроцента, в София ЧЕЗ иска за потребители, които са на една тарифа около 17ст., ако са на две за нощна около 10ст. и за дневна около 15ст. Разликата е че на Палма никой не работи за по-малко от 10евра на час и ако се намери някой тарикат да го направи, идват едни момчета от ... произход и жална му майка на тариката, а тук работите за 20лв. на ден и всеки си трае. Та "Всекиму своето" - справка Освиенцим

110

дебел депутат

преди 9 години

300 % увеличение цената на тока е нещо нормално .Жизнения стандарт на българите рязко ще се повеши,минималната заплата-340лв на месец трябва поне още 10г. да не се мръдне.

109

морски

преди 9 години

Да вдигат цените че да ходим да ги сваляме и тия!

fallback